Izvor: eKapija | Četvrtak, 27.06.2019.| 14:14
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Samsung seli fabrike pametnih telefona iz Kine?

Lokalne vlasnici i radnici u kineskim provincijama Guangdong i Jiangsu izrazili su zabrinutost zbog navoda da je južnokorejski tehnološki gigant Samsung odlučio zatvoriti fabrike te proizvodnju preseliti drugdje. Zbog toga bi hiljade ljudi moglo ostati zbog posla, na koji su se svih ovih godina itekako navikli jer je bio siguran i uspješan, s obzirom na odličnu prodaju Samsungovih pametnih telefona.

Sve to zapravo je održavalo privredu u tim provincijama, a posebno u Huizhou, grad u Guangdongu. Ali, uskoro bi Samsung trebao otići. Zatim bi trebao otići i iz Shenzhena, a potom i Tianjina. Sve ove glasine počele su se pojavljivati s krajem kineske Nove godine u februaru te imaju veze s trgovinskim ratom najmnogoljudnije zemlje svijeta i Sjedinjenih Američkih Država, prenosi portal ITCBusiness.

Naime, Samsung ne želi probleme pa ih je odlučio izbjeći preseljenjem iz Kine, što ionako želi već neko vrijeme jer tamo su glavni konkurenti za njega, kao Huawei, Xiaomi i Oppo, koji svakako prate svaki detalj proizvodnje. Stoga, najizglednije je da će Samsung negdje u okolinu. Nagađa se da će to biti Indija i Vijetnam, gdje je radna snaga jeftinija, a konkurencija ne postoji. Barem kad se radi o svjetskom tržištu.

Takođe, sve ovo i nije neki novitet koji bi trebao čuditi, Samsung je još krajem prošle godine u New Delhiju otvorio najveći fabriku pametnih telefona na svijetu, koja ima kapacitet proizvoditi na godišnjom nivou od 120 miliona uređaja. Upravo zato su prihodi u 2018. rasli samo 2,8% u Huizhou, što je osjetno manje od 10% godinu prije. Investitori su se počeli povlačiti, druge kompanije takođe... Jednostavno, bez Samsunga budućnost provincija i njenih gradova nije više na istom nivoui, odvlači umjesto da privlači.

Sad će pak Indija, a vjerojatno i Vijetnam, osjetiti kako je to kad otvori na hiljade radnih mjesta. Svakako će ekononija procvjetati, a Samsung će svoj profit "podebljati" s obzirom da je kinesko susjedstvo čak jeftinije po pitanju radne snage od same Kine. Dakle, kao i uvijek na tržištu, gdje su troškovi manji, tamo je izglednije pokrenuti posao. Ili, u ovom slučaju, preseliti ga..., izvjestio je portal ITCBusiness.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.