Izvor: eKapija | Četvrtak, 27.06.2019.| 15:37
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Za izgradnju puteva u FBiH još 45 mil KM - Vlada utvrdila izmjene Proračuna za 2019.

Ilustracija (Foto: Scherbinator/shutterstock.com)
Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, utvrdila i Parlamentu FBiH uputila Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Proračuna za 2019. godinu, kojm su planirana sredstva za izgradnju putne infrastrukture, od čega se 151,5 mil KM odnosi na povrat sredstava u Proračun FBiH na poseban račun za upravljanje razvojnim sredstvima u okviru Jedinstvenog računa riznice, a na temelju zaključka Vlade FBiH od 20.6.2019. godine.

Na istom podračunu će biti alocirana sredstva iz tzv. klirinškog duga od 107 mil KM, koja su ostala neutrošena u Proračunu FBiH za 2018. godinu, a iz kojih će biti financirani projekti izgradnje brze ceste Lašva - Nević polje, izgradnja Južne obilaznice Mostara i drugi projekti.

- Također planirana su i dodatna sredstva za izgradnju putne infrastrukture u iznosu od 45 mil KM, a odnose se na dividendu JP Elektroprivreda BiH i očekuje se da budu uplaćena u narednom periodu. Ova sredstva će biti korištena za izgradnju tunela Hranjen prema Goraždu - ističe se u saopštenju Vlade FBiH.

U skladu sa Zaključkom Vlade FBiH, planirana su i 2 mil KM za nastavak izgradnje aerodroma u Bihaću. Riječ je, takođe, o neutrošenim sredstvima u Proračunu FBiH za 2018. godinu.

- Inače, Proračunom FBiH za 2019. je za projekte unaprjeđenja avioprometa već osigurano 3,5 mil KM, te će taj iznos, zajedno s 2 mil KM, dostići iznos od 5,5 mil KM namijenjenih ovom projektu - navodi se u saopštenju.

Rebalansom Proračuna za 2019. obuhvaćene su i promjene koje se odnose na unutrašnja prestrukturiranja sredstava pojedinih proračunskih korisnika, ali isključivo u okviru njihovih odobrenih proračuna.

- Pripremajući Rebalans, Federalno ministarstvo finansija je potpuno ispoštovalo zaduženja koja je dobilo od Vlade FBiH, ali i smjernice i dobru praksu u planiranju i upravljanju javnim sredstvima. Naime, unatoč dodatnim rashodima, tekuća potrošnja je povećana za samo 1,4 mil KM, a račun financiranja smanjen za 300 mil KM. Time je potvrđeno opredjeljenje Vlade u zadržavanju restriktivne proračunske potrošnje i ograničavanju javne potrošnje. Samim tim je smanjena i potreba za domaćim i ino zaduživanjem - ističe se u saopštenju.

S druge strane, povećana su sredstva za kapitalna ulaganja i kapitalne investicije što bi, u konačnici, trebalo poboljšati i ubrzati glavne generatore ekonomskog rasta u FBiH.

Inače, Prijedlog izmjena i dopuna iznosi 2.701.845.731 KM, što je za 48 mil KM ili 1,8 % više u odnosu na Proračun FBiH za 2019. godinu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.