Izvor: eKapija | Četvrtak, 27.06.2019.| 12:53
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlada FBiH utvrdila dopune Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova

(Foto: paul prescott/shutterstock.com)
Vlada FBiH na današnjoj sjednici utvrdila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova.

- Jedna od novina u Nacrtu zakona o izmjenama Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova, jeste reguliranje pitanja raspolaganja stanovima ukoliko davalac stana na korištenje nije podnio zahtjev za njegovo vraćanje u propisanom roku. U tom slučaju stan se stavlja na raspolaganje općini ili gradu na čijoj se teritoriji nalazi - pojašnjeno je u saopštenju Vlade FBiH.

Dodaje se da je regulirana i situacija kada davalac stana na korištenje raspolaže viškom stanova koji nisu dodijeljeni njegovim radnicima (zbog starosti stana, nezainteresiranosti za ulaganja u stan i slično).

- Sada je pružena mogućnost svim osobama da putem javnog natječaja mogu steći pravo na dodjelu stanova na korištenje. Kada je riječ o dodjeli stanova privatiziranog poduzeća kojima raspolažu općina ili grad, novo je rješenje da sve zainteresirane osobe mogu putem javnog poziva učestvovati u postupku za dodjelu tih stanova na korištenje. Sada su stvoreni i uslovi za izvršenje presude Ustavnog suda FBiH od 24. juna 2008. kojom je utvrđeno da je člankom 2. stavak 2. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova iz 2008. godine povrijeđeno pravo općina na lokalnu samoupravu - naglašeno je.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.