Izvor: eKapija | Petak, 28.06.2019.| 08:42
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uskoro početak izgradnje saobraćajnice na Šipu - Stvaraju se uslovi za realizaciju projekta IT parka

Ilustracija (Foto: mariait/shutterstock.com)
U Općini Centar načelnik Nedžad Ajnadžić sa direktorom Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Mirzom Hulusićem potpisao je sporazum o uređenju gradskog građevinskog zemljišta u obuhvatu RP Poslovna zona Šip.

Ovim projektom predviđena je izgradnja saobraćajnice koja će omogućiti pristup motornih vozila i pješaka do svih planiranih poslovnih objekata u okviru budućeg IT parka, saopšteno je iz Općine.

Saobraćajnica je duga 400 metara, a u okviru realizacije ovog projekta predviđena je i izgradnja potpune komunalne infrastrukture (voda, kanalizacija, gas, električna energija, telekom i kablovska mreža, javna rasvjeta, hortikulturno uređenje...).

Procijenjena vrijednost radova je 2.696.760 od čega je Vlada KS obezbijedila 1.693.565, Općina Centar 1.003.194 KM, a implementator projekta je Zavod za izgradnju KS.

Na zemljištu uz novu saobraćajnicu, koje je u vlasništvu Zavoda za izgradnju KS i Općine Centar Sarajevo, planirana je izgradnja objekata ukupne površine više od 80.000 m2. Realizacijom ovog projekta stvaraju se glavni infrastrukturni uslovi za izgradnju najvećeg informaciono-tehnološkog parka koji se nalazi uz projektiranu trasu Prve transverzale.

Načelnik Ajnadžić i direktor Hulusić prilikom potpisivanja sporazuma istakli su da pored izgradnje Prve i Nulte transverzale ovaj zajednički projekat Vlade Kantona Sarajevo i Općine Centar predstavlja sljedeći prioritet, ne samo u razvoju općine Centar, nego i Kantona Sarajevo koji će u bliskoj budućnosti obezbijediti izgradnju poslovnih objekata uz zapošljavanje na stotine visokoobrazovanih mladih ljudi i u ovoj bosanskohercegovačkoj Silicijskoj dolini omogućiti brži razvoj softverske industrije koja će jačati ekonomske potencijale Sarajeva.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.