NavMenu

Srbija kupila 6,8% akcija Komercijalne banke za 43,7 mil EUR

Izvor: Tanjug Četvrtak, 27.06.2019. 13:19
Komentari
Podeli
Srbija je u srijedu, 26. juna, kupila za 5,1 milijardu dinara (43,7 mil EUR) 6,8% akcija Komercijalne banke od njena dva akcionara DEG i SVED fonda, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu finansija Srbije.

Kako preciziraju, država je od fondova iz Njemačke i Švedske kupila na Beogradskoj berzi ukupno 1.159.000 akcija po cijeni od 4.447 dinara po akciji.

Dva fonda su zajedno posjedovala 6,8% akcija Komercijalne banke, pri čemu je njemački DEG fond držao 4,5%.

U javnom pozivu za prikupljanje pisama o zainteresovanosti za prodaju Komercijalne banke, država je navela da će kupiti akcije četiri velika akcionara, među kojima su, osim pomenutih, i EBRD sa udjelom od 24,4% i Međunarodna finansijska korporacija (IFC) sa 10,1% akcija.

Republika Srbija je najveći akcionar sa vlasničkim udjelom 42% u kapitalu Komercijalne banke. Shodno ugovoru iz 2006. godine, stranim suvlasnicima Komercijalne banke je priznato pravo na aktiviranje takozvane put-opcije, koja podrazumijeva obavezu države da, u slučaju da odustane od prodaje svog udjela u toj banci, stranim partnerima isplati njihove udjele vrijedne 252 mil EUR.

Održana je i sjednica Tenderske komisije, koja prati sprovođenje postupka prodaje akcija u vlasništvu Srbije u Komercijalnoj banci a.d. Beograd, a nakon razmatranja svih pristiglih ponuda, utvrđeno je da je šest izjava o zainteresovanosti dostavljeno blagovremeno i da sadrže svu dokumentaciju predviđenu javnim pozivom.


Saglasno javnom pozivu za dostavljanje izjava o zainteresovanosti, koji je objavljen dana 31. maja, na prodaju se nude akcije Komercijalne banke a.d. Beograd koje predstavljaju ne manje od 50,1% ukupnog broja običnih akcija izdatih od banke, sa mogćnošću sticanja najviše 13.997.686 akcija, saopštilo je Ministarstvo finansija. To čini ukupno najviše 83,23% ukupnog broja izdatih običnih akcija.

Učesnici koji ispunjavaju kvalifikacione kriterijume definisane u javnom pozivu biće informisani pisanim putem i pozvani da učestvuju daljem toku tenderskog postupka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.