Izvor: Indikator | Četvrtak, 27.06.2019.| 10:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uručena priznanja za Najbolji poslovni potez u 2018.

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Matej Kastelic/shutterstock.com)
Poslovni portal Indikator.ba u partnerstvu sa Privrednom komorom Federacije BiH uručio je juče, 27. juna, priznanja za Najbolji poslovni potez u 2018. na prigodnoj svečanosti uprličenoj u Privrednoj komori FBiH u Sarajevu.

Plakete za Najbolji poslovni potez u Bosni i Hercegovini dodijeljene su AS Holdingu iz Tešnja, Euro-Asfaltu i Gradu Prijedoru, za finansijski sektor Raiffeisen banci BiH, Centralnoj banci BiH i Finansijsko-informatičkoj agenciji FBiH, a za regiju jugoistočne Evrope Agrokoru (Hrvatska), Vladi Albanije i Rudarsko-topioničkom kombinatu Bor (Srbija).

U prigodnom obraćanju na svečanosti Mirsad Jašarpahić, potpredsjednik Privredne komore FBiH, izrazio je zadovoljstvo što su među dobitnicima priznanja i članice Komore, te kazao kako svaku treba priliku koristiti da se plasiraju uspješne priče o kompanijama koje realiziraju projekte, zapošljavaju nove radnike, donose benefite društvu, kao i o institucijama koje uređuju finansijski sektor.

Glavni i odgovornik urednik Indikator.ba izrazio je zahvalnost što ovogodišnju dodjelu priznanja portal realizuje u partnerstvu sa Privrednom komorom FBiH.

- Drago mi je što smo na jednom mjestu okupili neke veoma važne poslovne i druge ljude, od kojih neke i ne viđamo često u dnevnicima na TV-u, na stranicama news portala ili u drugim medijima, ali koji svojim djelovanjem i dostignućima daju obol jedne bolje Bosne i Hercegovine, a čijeg postojanja u moru negativističkih vijesti često nismo ni svjesni - istakao je, između ostalog Simić.

Obrazlažući rad na projektu Hajdar Arifaić, vođa projekta "Poslovni potez godine", kazao je da izbor napravljen na bazi analize više od 2.000 poslovnih informacija objavljenih u medijima, na portalima kompanija, poslovnih i lokalnih zajednica. U najužem izboru našlo se šesnaest poslovnih odluka kreiranih na području cijele BiH.

Plaketa za Najbolji poslovni potez u BiH uručena je Rusmiru Hrviću, predsjedniku Uprave AS Holdinga iz Tešnja, za akvizicije Zeničke industrije mlijeka i tuzlanske Solane, te kupovinu imovine Agrokomerca i uspostavljanje AC Fooda.

Euro-Asfaltu iz Sarajeva je priznanje je dodijeljeno za prijevremeni završetak podravske autoceste između Draženovaca i Gruškovja u Sloveniji te dobijanje novog posla u Hrvatskoj vrijednog 63 mil KM, kao i za uspješan nastavak radova u Crnoj Gori. Budući da niko od predstavnika Euro-Asfalta nije prisustvovao svečanosti, priznanje će biti uručeno naknadno.

Nagrada u ovoj kategoriji ranije je, u sklopu nedavno održanog Jahorina ekonomskog foruma, uručena Gradu Prijedoru za njegovu spremnost za prihvatanje investitora koji su najavili otvaranje velikog broja novih radnih mjesta u ovom gradu, a prije svega u pogonima Calzedonije i Kolektora.

Najbolje poslovne poteze u sektoru finansija u BiH, po mišljenju analitičara Indikator.ba, kreirali su Raiffeisen banka BiH za uvođenje usluge "m-plati", beskontaktnog plaćanja na prodajnim mjestima putem mobilnog telefona u saradnji sa kartičarskom kućom Visa, prvog takve vrste u Bosni i Hercegovini te Centralna banka BiH i Finansijsko-informatička agencija FBiH za sređivanje stanja u poslovnim registrima u BiH, važnom segmentu poslovnog okruženja.

U obraćanju nakon primitka nagrade guverner Centralne banke BiH Senad Softić kazao je da CBBiH radi brojne stvari koje su od opšteg interesa, i sva poboljšanja, koja možda na prvi pogled nisu potpuno uočljiva prosječnom građaninu, doprinose stabilnosti finansijskog sistema. Jedno od tih područja je i održavanje platnih sistema koji su važan dio finansijske infrastrukture.

On je dodao da je dograđeni registar donio je nova tehnološka rješenja, veći broj podataka i nove funkcionalnosti.

Esad Mahmutović, direktor Finansijsko-informatičke agencije, kojemu je priznanje dodijeljeno za dogradnju poslovnih registara i uvođenje red-portala, svojevrsnog "stuba srama" za kompanije koje ne posluju po zakonu, naglasio je u obraćanju da iskustva koja je stekao tokom togodišnjeg boravka u Australiji primjenjuje u Bosni i Hercegovini.

Generalni počasni konzul Republike Albanije u BiH Muharem Zejnulahu izrazio je zahvalnost portalu Indikator.ba i Privrednoj komori FBiH, ali i svima onima koji su učestovali u odlučivanju da albanska vlada, za odluku o zatvaranju kladionica i kazina u zemlji, bude jedan od dobitnika ovog, kako je rekao, eminentnog priznanja.

Za najbolji poslovni potez u regiji proglašena je i prodaja 63% državnog vlasništva Rudarsko-topioničkog bazena Bor u Republici Srbiji kineskom investitoru Zijin Mining Group za 1,46 mlrd USD. Predstavniku Kombinata nagrada će biti uručena naknadno.

"Izbor najboljeg poteza" je nezavisni, neprofitni projekat koji je portal Indikator. ba pokrenuo 2014.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.