Izvor: eKapija | Četvrtak, 27.06.2019.| 09:15
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Najsavremenija fabrika metaka u Evropi, "Stršljen" poleće i na struju i na mlazno gorivo - Planovi i projekti preduzeća Yugoimport-SDPR (FOTO)

Sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2019." (Foto: eKapija)
Na Sajmu naoružanja i vojne opreme "Partner 2019." koji je otvoren u utorak, 25. juna, a trajaće do petka, redakcija eKapije ispratila je inovacije, suorganizatora Sajma, javnog preduzeća Yugoimport-SDPR, koje ove godine slavi 70 godina rada.

Osim zvanične isporuke prvog helikoptera kompanije Airbus H145M Vojsci Srbije, prvog dana sajma pažnju posjetilaca privukli su višecijevni lanser raketa "Tamnava", koji može da ispali 100 raketa za samo nekoliko minuta, kao i na daljinski upravljane borbene stanice, jednocijevne "Kiklop" i trocijevne "Kerber".

Ovim povodom, pitali smo direktora preduzeća Yugoimport - SDPR Jugoslava Pekovića šta su njihovi naredni planovi?

- Prije svega, cilj nam je osposobljavanje do kraja naših kapaciteta u Uzićima. Instalirana je i puštena u rad oprema za kalibre 7,62 mm 5,56 i 9 mm, a sad stiže i oprema za 12,7 mm. Po tim kapacitetma koji će biti instalirani, Srbija će biti broj jedan u regionu po broju proizvedenih metaka. Inače, to je fabrika koja je posljednja riječ tehnologije i najsavremenija fabrika u cijeloj Evropi - ističe Petković.

Projekat Sova (Foto: eKapija)
Kada je u pitanju nastavak investicija u fabriku aviona Utva, naš sagovornik je rekao da je glavni fokus da se sa partnerima što iz Amerike, što iz Evrope, završi njena sertifikacija.

- Radimo na tome da dobijemo potrebne sertifikate da bi smo mogli da proizvodimo dijelove i snabdijevamo komponentama velike proizvođače u avioindustriji. Tu je i završetak našeg projekta SOVA, koji je u završnoj fazi ispitivanja kao i započinjanje još nekih projekata – kaže Petković.

Petković je o ulaganjima u Kovački centar, napomenuo da je tu završen jedan investicioni ciklus, te da se proizvode svi kalibri od 155 mm, pa naniže.

- Potpuno smo opremljeni, pa ćemo u narednom periodu ići ka tome da povećamo kapacitete zbog tražnje na svjetskom tržištu.

Ista situacija je i kod planova za borbene složene sisteme u Velikoj Plani, gdje je, takođe, završen cjelokupni investicioni ciklus, kaže Petković:

- Stigla je i posljednja oprema, napravljeni su novi pogoni za dupliranje proizvodnje "Lazara" i "Miloša". Tu i da hoćemo zemljišta više nema, pa ćemo možda u budućnosti da proširimo kapacitete, s obzirom na to da su zahtjevi tržišta poprilično veliki.

VBR Tamnava (Foto: eKapija)
Od razvojnih projekta na Sajmu je predstavljen lanser raketa "Tamnava", dizajniran i ispitan u Srbiji. Za njega vlada veliko interesovanje, posebno od zapadnih partnera, kao i sa Bliskog istoka.

- Takođe, tu je i "Kerber", trocijevac od 20 mm, te "Kiklop", koji je u završenoj fazi ispitavanja i biće integrisan na naša borbena sredstva. Zatim, "Aleksandar", koji je već imao prva pucanja, to je naša samohodna haubica 155 mm, a, ako pitate - šta je najbolje u toj kategoriji, ja bih rekao da je "Aleksandar" ferari u toj kategoriji.

Stršljenov prvi let

Helikopter Stršljen (Foto: eKapija)
U narednih mjesec dana do dva mjeseca, javnosti će, kako nam je rekao Petković, biti predstavljen i prvi let bespilotnog helikoptera "Stršljen".

- Stršljen je high-tech u svijetu, u potpunosti dizajn naših konstruktora, od motora, rotora itd. Velike je nosivosti, radi se u dvije varijante, jedna je elektro pogon, koji može da zadrži letjelicu u vazduhu do dva sata. Drugi je sa mlaznim turbošaft motorom, koji može da bude u vazduhu preko 4 i po sata, u zavisnosti od misije - kaže Petković.

S. Petrović

Šta je još naša kamera zabilježila na Sajmu, pogledajte u galeriji:

Fotogalerija
Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2019."

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.