Izvor: Večernje novosti | Četvrtak, 27.06.2019.| 09:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vještačka inteligencija otkriva bolest srca prije prvih simptoma

(Foto: TippaPatt/shutterstock.com)
Vještačka inteligencija i mašine koje otkivaju bolesti srca i prije nego što one nastanu, samo su neke od novina u kardiologiji koje su svjetski stručaci, iz Japana, SAD, Rusije i još 37 zemalja nedavno predstavili u Beogradu, na međunarodnom kongresu.

Organizator kongresa, kardiolog profesor dr Branislav Milovanović, u intervjuu za Novosti kaže da je multidisciplinarni pristup, odnosno povezivanje kardiologije, neurologije, inženjeringa i mnogih drugih oblasti, često ključan u otkivanju bolesti.

- Pacijenti lutaju od ljekara do ljekara, jer ne mogu da utvrde uzrok tegoba. Zato su stručnjaci iz cijelog svijeta saglasni da je najbolji način dijagnostike formiranje sinkopa centra, u kojem bi se, na jednom mjestu, utvrđivalo da li je problem kardiološki, neurološki ili udruženi - kaže prof. dr Milovanović.

Svake godine se održava internacionalni kongres koji organizuju dva najpoznatija svjetska udruženja iz oblasti neinvazivne kardiologije. Prvi je organizovan u Americi, drugi u Tokiju, dok je Srbija imala čast da bude domaćin trećeg kongresa, rekordnog po broju učesnika, sa 175 stranih predavača iz 40 zemalja. Najznačajniji ljudi iz svijeta kardiologije pojavile su se u Beogradu.

Na održanom kongresu, ruski ljekari su imali predavanja o iznenadnoj smrti kod sportista i mladih osoba, a Amerikanci su govorili o primjeni vještačke inteligencije u ranom otkivanju bolesti.

- Profesor Makarov iz Rusije je predstavio rezultate testiranja u vezi s pojavom iznenadne srčane smrti kod sportista, mladih osoba i djece. On je pedijatar i vodi jedan veliki centar u Moskvi, gdje se testiraju djeca i sportisti i procjenjuje rizik od srčanih problema za svakog ponaosob. To je važna tema koju treba pokrenuti, kako bi se srčane smrti kod mladih preduprijedile. Na kongresu je govorilo šest profesora sa klinike u Klivlendu koja se smatra najboljom kardiološkom ustanovom u svijetu. Održali su predavanje o vještačkoj inteligenciji, odnosno mašinama uz pomoć kojih se, ubacivanjem i obradom dijagnostičkih podataka, otkriva koji pacijenti imaju povećan rizik od iznenadne srčane smrti. Ova grana medicine još je u začetku, ali je do sada pokazala odlične rezultete.

Kako primjena takve mašine može da pomogne pacijentu?

- Na primjer, može da se odredi da li pacijentu treba ugraditi automatski defibrilator, odnosno uređaj koji se automatski uključuje kada dođe do pojave aritmija.

Grupa ljekara iz Brazila povezala je srčane probleme i dijabetes.

- Gostovalo je ukupno 12 ljekara iz Brazila koji su postigli značajne rezultate u otkrivanju povezanosti srčanih bolesti i dijabetesa. Odredili su parametre koji mogu da pokažu koji pacijenti sa dijabetesom imaju povećan rizik od kardioloških bolesti i iznenadne srčane smrti.

Japan ima novitete u oblasti EKG dijagnostike.

- Japanci su otišli daleko u procjeni kardiovaskularnih rizika uz pomoć korišćenja EKG signala. Razvijaju softvere kombinujući više metoda, što je dalo odlične rezultate.

Dokazana je povezanost između infekcija i kardioloških problema?

- Reumatolog iz Barselone je govorio o hroničnim infekcijama i kardiovaskularnim bolestima. Objasnio je kako hronična infekcija i inflamacija organizma može da bude uzrok raznih oboljenja, među kojima je i koronarna bolest.

Šta su ljekari iz Srbije imali da predstave svijetu?

- Pratimo trendove u svijetu u vezi s dijagnostikom i neinvanzivnim pristupom lječenju, naročito u neurokardiologiji. Imamo dobre rezulate u vezi s procjenom rizika od kardiovaskularnih problema kod pacijenata koji su imali infarkt ili krize svijesti. Dokazali smo povezanost između hroničnih infekcija, kao što su neurotropni virusi i kriza svijesti.

Na koji način infekcija izaziva bolesti?

- Dokazali smo vezu između hronične infekcije, virusa i promjena na srcu, kao što su aritmije. U pitanju su česte infekcije, kao što su citomegalo virusi, varičela, herpes, hlamidija pneumonije i borelija. Osim toga, hronična infekcija izaziva i autoimune bolesti, kao što su oboljenja štitaste žljezde.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.