Izvor: eKapija | Srijeda, 26.06.2019.| 14:18
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ovo su najopasnije ceste u BiH - Najveći broj saobraćajnih nezgoda zabilježen na ulicama u naselju

(Foto: Rafal Olkis/shutterstock.com )
Svjetski ekonomski forum, u istraživanju za 2018. godinu, puteve u BiH ocijenio je trojkom, te ih svrstao na nezavidnu 109. poziciju, od 137 zemalja u svijetu koje su bile predmet analize.

Stoga očekivano BiH ima i najlošiju putnu mrežu u okruženju, a Hrvatska najbolju sa ocjenom 5,5 i plasmanom na 19. mjestu.

Slovenija je rangirana na 51. poziciji s ocjenom 4,4, Crna Gora je na 88. poziciji sa 3,5 poena, a Srbija je 100, s ocjenom 3,2.

Koliko su nam putevi loši pokazuje i domaća statistika o broju saobraćajnih nesreća - dnevno ih se na našim putevima dogodi čak 100, prenosi portal mojabanjaluka.com.

Samo tokom protekle godine stopa smrtnosti u Bosni i Hercegovini iznosila je 72 poginula lica na milion stanovnika što je daleko od prosjeka u EU (49 poginulih/milion stanovnika).

- U 2018. godini dogodilo se ukupno 36.672 saobraćjnih nesreća u BiH od kojih je zabilježeno 7.494 saobraćajnih nesreća s poginulim i ozlijeđenim osobama, te 29.178 saobraćanih nesreća s materijalnom štetom - stoji u posljednjem izvještaju BIHAMK-a. Život je izgubilo 277 lica, dok je 10.403 osoba zadobilo teže ili lakše tjelesne povrede, navode iz BIHAMK-a.

(Foto: bihamk.ba)

Najveći broj saobraćajnih nezgoda zabilježen je na ulicama u naselju (37,44%), a zatim na magistralnim putevima (29,9%), onda slijede lokalni (18,35%), pa regionalni putevi (9,88%), itd.

BIHAMK je u svom izvještaju objavio i kartu Bosne i Hercegovine sa definisanim dijelovima države u kojima su nesreće najčešće. U Federaciji BiH, prema izvještaju, najopasniji putevi su u Tuzlanskom kantonu. Potpunu informaciju o prometnim nezgodama, njihovim uzrocima i posljedicama u Bosni i Hercegovini u 2018. možete pogledati OVDJE.

Podsjetimo, preduzeće Putevi RS je krajem 2017. godine, 24 mjesta u RS označilo kao crne tačke, a prednjače dionice Ljubogošta - Pale, zatim Zvornik u pravcu Osmaka, a posebno kritična je relacija od Banjaluke ka Prnjavoru.

Na području Doboja su kritični svi ulazi i izlazi iz grada, naveli su tada u Savjetu za bezbjednost saobraćaj grada.

Iz BIHAMKA su iste godine kao najrizičnije puteve označili magistralnu cestu M17, odnosno dionica od Zenice do Maglaja, slijedi dionica Doboj - Lukavac, zatim Jablanica - Mostar, Bugojno - Gornji Vakuf i B. Krupa - B. Otoka.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.