Izvor: eKapija | Srijeda, 26.06.2019.| 15:46
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U Cazinu počinje otkup jagodičastog voća u fabrici Agriverde - Turska investicija vrijedna više od 2 mil KM

Ilustracija (Foto: katacarix/shutterstock.com )
Za mjesec dana počeće rad pogona za otkup jagodičastog voća u cazinskom naselju Donja Koprivna. Riječ je o investiciji turske firme čija vrijednost je više od 2 mil KM i prvoj sličnoj tehnologiji u Bosni i Hercegovini.

Kako je istaknuo investitor Džemil Turan, ovo je projekat na čijoj se uspostavi radi već duže vrijeme u saradnji s Gradom Cazinom koji je cijelom procesu pružio punu podršku, ističe se na sajtu Općine Cazin.

- Već prilikom prvog dolaska ovdje upoznati smo s problemima u kojima su se našli ovdašnji proizvođači maline i ostalog jagodičastog voća, ali kako naša firma nema problema s tržištem i vjerujući u vlastite snage, krenuli smo u ovaj projekat. Imamo osigurano tržište u Turskoj i širom Evrope tako da kada je u pitanju otkup i količine proizvoda, mi zaista nemamo nikakvih problema. Htjeli smo da mjesto naše investicije bude baš Cazin i smatramo ovaj projekat jačanjem veza naših dviju zemalja - kaže Turan.

Najveći dio opreme već je instaliran i u pitanju su savremene tehnologije za skladištenje maline, jagode, borovnice, kupine i ostalog voća. To je upravo segment koji je nedostajao na našem području kada su u pitanju domaći malinari čija je proizvodnja upropaštena posljednjih godina.

- Ovo je velika investicija za Cazin, ali i cijeli Unsko-sanski kanton. Gospodin Turan i njegovi saradnici su pokazali zaista jedan veliki entuzijazam i duže vrijeme su se borili s brojnim administrativnim preprekama kako bi došlo do uspostave ovakve fabrike i tehnologija koje omogućavaju i veću cijenu proizvoda i sigurnost za poljoprivredne proizvođače. Naravno da je trenutno kod domaćih poljoprivrednih proizvođača prisutno opravdano nepovjerenje, ali zbog ozbiljnosti same ove kompanije koja posluje od Turske do Švicarske i ostatka zapadne Evrope, siguran sam da će se stvari vrlo brzo promijeniti - istaknuo je gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević prilikom obilaska postrojenja.

Skupa s gradonačelnikom novu fabriku je obišao i kantonalni ministar privrede Nijaz Kadirić.

- Prvi put će se na našem kantonu otkupljivati svježe voće koje će se kao takvo i prodavati i imaće tu dodanu vrijednost zbog čega vjerujem i da će i naši proizvođači imati bolju otkupnu cijenu jer ovdje se malina i drugo jagodičasto voće neće zamrzavati i neće biti industrijski proizvod nego će se kao svjež proizvod plasirati na tržište zemalja EU - kazao je ministar Kadirić.

Osim hladnjača, u gornjem dijelu objekta planirana je instalacija modernih postrojenja za sušenje odnosno dehidraciju voća što će dodatno proširiti kapacitete fabrike.

Agriverde, kako se zove novoosnovana tursko-cazinska firma, u narednom će periodu sigurno donijeti još puno dobrih vijesti od direktnog i indirektnog zapošljavanja velikog broja radnika do plasmana domaćih proizvoda u inozemstvo i nastavka modernizacije fabričkih postrojenja.

- Nećemo odustati od ostvarivanja međusobnog povjerenja između nas i domaćih poljoprivrednih proizvođača jer nam je jedini cilj uspješan projekat koji će biti primjer i ohrabrenje svim ostalim investitorima koje ovdje očekujem - poručio je Džemil Turan, vlasnik i osnivač Agriverde.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.