Izvor: eKapija | Srijeda, 26.06.2019.| 09:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

EU osigurala 14,8 mil EUR pomoći izbjeglicama i migrantima u BiH

Ilustracija (Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)
Evropska unija je izvijestila o 14,8 mil EUR za potrebe migranata i izbjeglica u Bosni i Hercegovini. Iznos predviđa 13 mil EUR podrške za upravljanje migracijama, o čemu je 21. juna potpisan provedbeni sporazum s Međunarodnom organizacijom za migracije, dok je preostalih 1,8 mil EUR namijenjeno za humanitarnu pomoć.

Time je ukupna dosadašnja pomoći Evropske unije Bosni i Hercegovini za rješavanje pitanja povećanih migracijskih tokova od 2018. dosegla 24 mil EUR (20,2 mil EUR iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć i 3,8 mil EUR humanitarne pomoći). Riječ je o dodatnim iznosima na već postojećih 24,6 mil EUR koje je Evropska unija osigurala za Bosnu i Hercegovinu u oblasti azila, migracija i upravljanja granicama od 2007.

Johannes Hahn, komesar Evropske unije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju, ističe da kao što se navodi u nedavnom mišljenju Komisije, potrebno je da vlasti Bosne i Hercegovine osiguraju učinkovitu koordinaciju kapaciteta za upravljanje granicama i migracijama na svim nivoima, kao i funkcioniranje sistema azila, što je nužno kako bi zemlja u potpunosti iskoristila značajnu pomoć Evropske unije i to u interesu izbjeglica i migranata, kao i lokalnih zajednica.

Na temelju rezultata prethodne pomoći, ovim sredstvima će se osigurati smještaj za oko 5.000 izbjeglica, tražitelja azila i migranata, omogućiti pristup zdravstvenim uslugama i zaštiti te pružiti pomoć onima koji borave izvan prihvatnih centara. Za one u stanju potrebe, osigurat će se i jakne, cipele i vreće za spavanje. Nesmetani pristup humanitarnih partnera onima kojima je pomoć potrebna je od ključne važnosti za rješavanje humanitarnih potreba.

Finansiranje Evropske unije također će ojačati kapacitete vlasti Bosne i Hercegovine za upravljanje granicama, kao i za identifikaciju, registraciju i upućivanje izbjeglica, tražitelja azila i migranata na dostupne usluge. Također će se podržati i dobrovoljni povratak.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.