Izvor: Klix | Utorak, 25.06.2019.| 14:30
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Završetak dionice Počitelj-Zvirovići do kraja 2022. - Zašto se godinama čekalo na autoput vrijedan 100 mil EUR

Ilustracija (Foto: Shimon Bar/shutterstock.com )
Prošle sedmice je uz ceremoniju u Mostaru potpisan ugovor o gradnji dionice na Koridoru 5C Počitelj - Zvirovići. Značajan dio hercegovačke autoceste trebao bi biti završen za dvije, odnosno dvije i po godine. Ono što je nakon lijepe vijesti vrlo brzo zaboravljeno jeste činjenica da su radovi mogli početi 2015.

Saobraćajnica ne zvuči važno, ali ona je izuzetno bitna za BiH, a pogotovo za Hercegovinu. Njom se povezuju Međugorje i Počitelj, a odatle se dalje veže do Bune, što predstavlja južnu kapiju Mostara. Impresivni most dužine gotovo jedan kilometar poseban je razlog važnosti ceste, da ne spominjemo vrijednost od gotovo 100 mil EUR - 100 miliona razloga da se veliki broj kompanija zainteresuje i otima za ugovor.

Otimanje je nauštrb građana BiH trajalo godinama, što znači da se dionica na zemlji do sada mogla izgraditi bar dva puta te jedan i po počiteljski most.

Prva najava gradnje saopćena je za juni 2015. godine, a paralelno s tim osigurana su i sredstva kod Evropske investicione banke u iznosu od vrtoglavih 100 mil EUR. Podsjetimo da su pregovori s EIB-om počeli još u prvim mjesecima 2014. godine.

Godine 2015. desio se i tender za koji se optimistično mislilo da će biti i posljednji. Ipak, desilo se nekoliko tendera i poništavanja, a sve po zakonu, odnosno po pravilima koja se odnose na žalbe nezadovoljnih kompanija koje su gubile tendere.

Specifično poništenje tendera krajem 2017. uzrokovano je curenjem informacija iz tendera na pojedinim hercegovačkim portalima, što se prema pravilima Evropske investicijske banke ne smije desiti. Zanimljivo je prisjetiti se kako je upravo taj tender raspisan po "skraćenoj proceduri" kako bi se "stvari ubrzale".

Podsjetimo da je iste godine, ali u njenoj prvoj polovini, tender za istu poddionicu poništilo Javno preduzeće Autoceste Federacije BiH. Prvobitni tender iz 2015. godine također je bio problematičan jer je EIB smatrao kako Autoceste favoriziraju firme Strabag i Euro-Asfalt, a na štetu firmi Hering i Viadukt.

Kada smo kod kompanija, izvođači koji su prošle sedmice potpisali ugovor s Autocestama FBiH su China State Construction Engineering Corporation (Kina), i konzorcij AzVirt (Azerbejdžan), Sinohydro Corporation (Kina) i PowerChina RoadBridge Group (Kina).

Spomenuta kompanija AzVirt odnosila je pobjedu unutar konzorcija i na ranijim tenderima.

Nije samo padanje tendera "razvlačilo pamet" građanima BiH, a posebno Hercegovcima koji godinama čekaju na gradnju najvažnijeg putnog pravca. U periodu od 2014. do 2018. godine, bez obzira na to ko je bio na vlasti, predstavnici Autocesta FBiH su u nekoliko pompeznih navrata najavljivali početak radova.

Poddionica Počitelj - Zvirovići duga je 11,75 kilometara, a najznačajniji objekt na poddionici je most Počitelj ukupne dužine 945 i maksimalne visine 100 metara, čijom će izgradnjom biti spojene dvije obale rijeke Neretve. Osim mosta, na poddionici će se graditi i petlja s naplatnim mjestom i pristupnim prometnicama do regionalne ceste Buna – Domanovići i magistralne ceste M-17, tri vijadukta, tunel i otvorena trasa. Predviđeni rok izgradnje za LOT 1 je 24 mjeseca, a za LOT 2 je 30 mjeseci.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.