Izvor: Gradnja.rs | Utorak, 25.06.2019.| 12:40
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Truelifi svjetiljke koje uz svjetlo emituju i internet brzine do 250 Mbps

Ilustracija (Foto: NeydtStock/shutterstock.com)
Holandska kompanija Signify, ranije poznata kao Philips Lighting koja je proizvodila pametnu rasvjetu marke Hue, najavila je novi asortiman Li-Fi svjetiljki koje osim svjetla emituju i internet. Truelifi svjetiljke mogu da prenose podatke na uređaje poput laptopova brzinom do 150 Mbps koristeći svjetlosne talase, a ne radio signale kao što je to slučaj kod 4G ili Wi-Fi signala.

Asortiman proizvoda će se sastojati od novih LED sijalica, kao i od primopredajnika koji se mogu nadograditi na postojeće osvjetljenje. Tehnologija se takođe može da se koristi za bežično povezivanje dvije fiksne tačke sa brzinama prenosa podataka do 250 Mb/s.

Signify će u početku ciljati na profesionalne korisnike, odnosno na upotrebu u kancelarijama i bolnicama, a ne na domove, gdje ova mreža ima potencijal da dopre do mnogo šire publike.

Da bi ste priključili na Li-Fi signal biće vam potreban USB priključak.

LI-Fi tehnologija je prisutna već godinama ali se nije još uvijek probila na tržištu. Postoje razne prepreke za uvođenje ove tehnologije, a osnovni je taj što većina laptopova ili telefona nema Li-Fi prijemnik, pa se mora koristiti USB uređaj koji prima signal. Takođe, ukoliko se nađete u sjenci, Li-Fi signal značajno opada.

Međutim, korišćenje Li-Fi umjesto radio signala za prenos podataka, ima svoje prednosti. Na primjer, Li-Fi se može neometano koristiti u prostorima gdje postoji mnogo radiofrekventnih smetnji, ili na mjestima kao što su bolnice u kojima RF može ometati osjetljivu aparaturu. Iako se Li-Fi signal može lako blokirati, ova mana zapravo može biti pogodna po pitanju sigurnosti, jer se veoma lako može kontrolisati širenje dostupnosti Li-Fi mreže.

Na kraju treba pomenuti da je proizvodi Truelifi kompanije Signify u potpunosti kompatibilni sa postojećim rasvjetnim tijelima kompanije Philips.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.