Izvor: Klix | Utorak, 25.06.2019.| 15:48
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Usvojen rebalans budžeta Kantona Sarajevo - U kasi 114 mil KM više

Ilustracija (Foto: JasaStyle/shutterstock)
Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo u ponedjeljak, 24. juna, su po hitnom postupku usvojili rebalans budžeta KS za 2019. u iznosu od 1,55 mlrd KM.

Rebalansom je budžet povećan za 114 mil KM koje će biti usmjerene u projekte od strateškog značaja kao i mjere Vlade za poboljšanje kvaliteta života građana, istakao je u obrazloženju ministar finansija Amel Kovačević.

Ministar Kovačević je zastupnicima prezentirao razloge rebalansa i usmjeravanje budžetskih sredstava te kazao da je budžet povećan zahvaljujući tome što su projekcije prihoda Kantona porasle za 27 mil KM, a ostali dio je od akumuliranih razgraničenja iz prethodnog perioda, unosa (donacije, transferi), te od vlastitih prihoda različitih budžetskih korisnika.

Nabavka opreme za Klinički centar i Opću bolnicu, KJKP Rad, sufinansiranje predškolskog odgoja, izgradnju Akademije scenskih umjetnosti, subvencije plina za sve korisnike do kraja godine, kao i troškova studentskih karata i prevoza učenika, te pokrivanje razlike za penzionerske mjesečne kupone KJKP GRAS-a, za subvencioniranje mladih pri rješavanju stambenog pitanja, samo su neke od stavki u rebalansu budžeta KS za 2019.

Ministarstvu komunalne privrede i infrastrukture KS ide više od 9,5 mil KM i to za subvencioniranje kupaca prirodnog gasa i centralnog grijanja oko 8 mil KM, a 1,5 miliona KJKP Rad za nabavku opreme.

Također je za Ministarstvo obrazovanja rebalansom budžeta predviđeno više od 7 mil KM za projekte za sufinansiranje predškolskog odgoja čime će biti povećan kapacitet prijema djece u vrtićima, za strategiju rada sa djecom sa poteškoćama u razvoju, ali i sufinansiranje izgradnje škole na Šipu i rekonstrukcije vrtića. Dodatna sredstav su previđena za potrebe Univreziteta u iznosu od 1,6 mil KM te milion KM za softversku aplikaciju u u okviru procesa integracije UNSA.

Milion maraka će biti usmjeren za vrhunski sport, za ukidanje arhitektonskih barijera za osobe s invaliditetom također će biti usmjeren milion KM, dok je u svrhu regulisanja migrantske krize izdvojeno je dodatnih 200.000 KM.


Sredstva u iznosu od 3,1 mil KM izdvojena su za izmirenje troškova vansudskih nagodbi iz radno-pravnog odnosa uposlenih u javnom sektoru.

Rebalansom su dodatno planirana i povećanja sredstva od ino zaduženja u iznosu od oko 70 mil KM namijenjenih za projekte u oblasti saobraćaja kao što su obnova voznog parka javnog gradskog prijevoza, odnosno nabavka trolejbusa i minibusa, te projekt rekonstrukcije trolejbuske mreže za Vogošću.

Posebna izdvajanja usmjerena su za povećanje energijske efikasnosti, odnosno utopljavanje zgrada u javnom sektoru kao i subvencioniranje utopljavanja individualnih stambenih objekata.

- S obzirom na sve planove i namjene možemo ovaj rebalansirani budžet ocijeniti kao investicioni - zaključio je ministar Kovačević.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.