Izvor: eKapija | Utorak, 25.06.2019.| 08:25
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Učesnici iz više od 30 zemalja svijeta na konferenciji IFTDO u Sarajevu

Sanja Miovčić
Uručenjem zahvalnica i obraćanjem predstavnika kompanije Origin Europe, sinoć je zvanično otvorena najveća svjetska konferencija za ljudske potencijale, pod nazivom IFTDO. Konferenciju je u odsustvu pozdavio i Fadil Novalić, premijer FBiH. Uvodnim govormom, svečanu ceremoniju otvorila je, Sanja Miovčić, predsjednik 48. IFTDO konferencije.

- Prvi put u istoriji IFTDO konferencije se održava u jugoistočnoj Evropi i ta čast je pripala BiH i gradu Sarajevo. Jako mi je drago da su ljudi iz Organizacionog odbora prepoznali Sarajevo i ono što ono u stvari jeste, mjesto susreta mnogih kultura i tradicija. Ovaj događaj okupio nas je na jednom mjestu kako bismo se na najbolji način uvezali i razgovarali o temama bitnim za ljudske potencijale kao što je umrežavanje i digitalizacija - izjavila je Miovčić.

IFTDO konferencija nakon svoje višegodišnje tradicije održavanja došla je u Sarajevo kako bi na određen način pomogla kompanijama i organizacijama sa ovih prostora da na najadekvatniji način savladaju najnovije trendove kada je digitalizacija i obučavanje ljudstva u pitanju. Trendovi u upravljanju ljudskim resursima, mijenjaju se na isti način kako se mijenjaju i trendovi u tehnologiji, te je iz tog razloga bitno gotovo svakodnevno vršiti edukacije. Razlog zbog kojeg se, između ostalog, IFTDO po prvi put održava na Balkanu jeste taj kako bi pomogli ljudima sa ovih prostora u prevazilaženju problema kojeg imaju sa ljuskim resursima.

- Koristim ovu priliku da se zahvalim svima koji su podržali organizaciju 48. IFTDO konferencije, članovima Upravnog odbora, te svim učesnicima koji su došli u Sarajevo iz više od 30 zemalja svijeta. IFTDO konferencija je najveći multikulturalni i internacionalni događaj koji okuplja vrhunske stručnjake iz oblasti HR-a. Ovakvim okupljanjima mi podižemo svijest o važnosti ljudskih potencijala, kako bismo podstakli i druge da se bave ovom tematikom, a sve u cilju kreiranja bolje budućnosti za mlade naraštaje. Smatramo da ćemo ovom konferencijom pružiti podršku ovoj regiji i podstaknuti učesnike da iskoriste benefite iste, kao što su znanje i mišljenja eksperata - izjavio je Ebrahim Al Dossary, predsjednik Upravnog odbora IFTDO konferencije.

Na svečanoj ceremoniji dodijeljene su i nagrade za najbolju HRD praksu koju je osvojila Taishin International Bank Co, Ltd iz Tajvana, dok je nagradu za Izvrsnost u istraživanju osvojio Time Profesional Learning iz Indije. Takođe, nagradu je osvojila i GOPA mbH predstavništvo BiH za projekat "Implementacija novog modela rada u javnom servisu zapošljavanja", koju je primio Ranko Markuš direktor ove organizacije.

Specijalnu nagradu za podršku 48. IFDO konferenciji dobila je kompanija AS Holding iz BiH, a nagradu je u ime Rusmira Hrvića, primo Vedad Halilović, direktor izvoza ove kompanije.

Nešto ranije tokom dana započela je sa radom IFTDO konferencija, te su održane radionice o temama "Kako transformisati vaš biznis u digitalni", koji je vodio Abdulla Al Hamid, direktor kompanije Intermid, zatim "Dizajnersko razmišljanje", koji je vodio Sunil Gupta, voditelj Odjela za edukacije ispred kompanije Ideas Managing Consulting, te "Mentorstvo – Kultivisanje mentorstva i inovacija na radnom mjestu", koji je vodila, voditeljica Odjela inicijativa u kompaniji Mubadara.

IFTDO konferenciju podržao je i gradonačelnik Sarajeva, te je u nedjelju naveče u sarajevskoji Vijećnici organizovao svečani prijem povodom dolaska više od 200 zvaničnika iz više od 30 zemalja svijeta.

IFTDO konferencija nastavlja se i danas 25, te 26. juna 2019. godine, a bogat i interesantan progam i teme o kojima će se govoriti moguće je pogledati u onlajn brošuri konferencije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.