Izvor: Nezavisne novine | Ponedjeljak, 24.06.2019.| 15:40
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Prvi put prosječna plata u RS veća od 900 KM

Ilustracija (Foto: Zurijeta/shutterstock.com)
Prosječna majska neto plata u Republici Srpskoj iznosila je 903 KM i to je prvi put da prelazi granicu od 900 KM, izjavio je vršilac dužnosti direktora Republičkog zavoda za statistiku Jasmin Komić.

On je naglasio da je u odnosu na april nominalno veća za 0,7%, a realno za 0,6%.

- To je prvi put da neto plata prelazi granicu od 900 KM i u maju ove godine u odnosu na isti mjesec prošle godine nominalni rast plate zabilježen je u svih 19 područja djelatnosti - rekao je Komić u Banjaluci prezentujući društveno-ekonomske pokazatelje za maj.

Najviša prosječna plata od 1.385 KM u maju isplaćena je u oblasti finansijske i djelatnosti osiguranja, dok je najniža - 623 KM isplaćena u djelatnosti građevinarstva.

Majska bruto plata iznosila je 1.401 KM.

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Srpskoj u maju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u odnosu na april u prosjeku su veće za 0,1 odsto, dok su na godišnjem nivou u prosjeku veće za 0,6 odsto.

Najveći procentualni rast cijena od četiri odsto u maju ove godine u odnosu na isti mjesec lani zabilježen je kod stanovanja usljed većih cijena čvrstih goriva i plina, dok je u tom periodu najveći pad cijena od 11,9 odsto bio kod odjeće i obuće zbog sezonskih sniženja konfekcije i obuće.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.