Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 24.06.2019.| 15:39
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kompanije sa rang-listi 100 najvećih u BiH povećale broj zaposlenih za skoro 20.000

Prva relevantna procjena prošlogodišnjeg poslovanja bosanskohercegovačkih kompanija koje su se rangirale na ljestvicama 100 najvećih u BiH, temeljena na godišnjim finansijskim izvještajima, potvrđuje da su kompanije u oba bh. entiteta u 2018. godini poslovale znatno bolje nego godinu ranije.

Preliminarnu analizu velikih, srednjih i malih kompanija za Poslovne novine i ove godine uradila je najveća domaća bonitetna agencija LRC, na uzorku od 33.097 kompanija koje su u roku predale svoje završne račune nadležnim entitetskim agencijama. Od tog broja, tek njih 758 svrstalo se na rang-listama najuspješnijih po ukupnom prihodu, dobiti, izvozu i to 413 iz Federacije BiH i 345 iz Republike Srpske, navodi se u saopštenju Poslovnih novina.

Koliko su ove kompanije važne za bh. ekonomiju govori podatak da su njihovi ukupni prihodi porasli za deset posto i iznose čak 31,3 mlrdKM. Dobit im je porasla za sedam posto, što je ukupno ostvarenih skoro 1,7 mlrd KM. Izvoz im je porastao 5%, što u konačnici iznosi 6,7 mlrd KM. No, najveći je pomak ipak napravljen u segmentu zapošljavanja. Broj zaposlenih u bh. kompanijama koje su rangirane na ljestvicama "100 najvećih u BiH" lani je porastao za čak 19%, odnosno sa 123 hiljade u 2017. na 147 hiljada zaposlenih u 2018. godini.

Interesantno je da ovih 758 najuspješnijih čine tek 2% ukupnog broja kompanija u BiH, a generišu 45% ukupnih prihoda zemlje, ostvaruju 62% ukupnog izvoza i 55% ukupne dobiti BiH. U ovim kompanijama zaposleno je čak 28% od ukupnog broja zaposlenih u BiH.

Podjela najuspješnijih na velike, srednje i male kompanije pokazala je da su najjači igrači na bh. tržištu i dalje u svim segmentima velike kompanije. One su ostvarile 28,2 mlrd KM prihoda, izvezle 5,8 mlrd KM i odnijele 1,3 mlrd KM dobiti, a zapošljavale su 129 hiljada ljudi.

Ovi podaci su u potpunoj koliziji sa savjetima koje bh. vlade godinama primaju od raznih međunarodnih finansijskih institucija o baziranju i razvoju ekonomije na malim kompanijama.

Naravno, to ujedno ne znači i da male kompanije nisu značajne. Kod njih je broj zaposlenih prošle godine povećan za 14%, prihodi za 11%, dobit čak za 29%, dok im je izvoz smanjen za jedan posto u odnosu na 2017. godinu. Srednje firme pak stagniraju. Prihodi su im ostali gotovo na istom nivou kao i 2017. godine, dobit im je pala za 5%, izvoz porastao za 3%, ali im je zato broj zaposlenih porastao za 13%. Velike firme imaju sasvim drugačiji trend. Prihodi su im u 2018. porasli za 10%, izvoz za 6%, dobit za 8% a broj uposlenih za čak 20%.

Navedeni podaci nisu cjelovit prikaz analiza vodećih kompanija u BiH, koji će uz rang-liste najboljih kompanija u regionu biti publikovan u godišnjaku poslovnih uspjeha Poslovnih novina u septembru i promoviran na gala svečanosti koja će okupiti preko 500 vodećih privrednika iz BiH i regije. Projekt "100 najvećih u BiH" jedinstven je i tradicionalno ga već 32 godine rade Poslovne novine, uz podršku analitičkog partnera LRC-a, Vanjskotrgovinske komore BiH, Addiko Banke i EuroExpress brza pošta.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.