Izvor: Startit | Ponedjeljak, 24.06.2019.| 14:09
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Milioni lažnih biznis adresa na Google Maps - Novi problem za kompaniju

(Foto: Google Maps/screenshot)
Iako je 2017. godine Google sam sponzorisao istraživanje na ovu temu, koje je dovelo do rezultata od samo 0,05 odsto lažnih biznis lokacija, Journalovo istraživanje krenulo je u drugom pravcu.

Google se ovih dana našao na meti kritika jer je Wall Street Journal objavio da na Google Maps-u postoji čak 11 miliona lažnih biznis lokacija. Naime, navodno je sve češća situacija da neko krene u recimo auto-servis, prateći uputstva Google Maps-a o najbližoj poslovnici, a da ga tamo sačeka veliko ništa, prenosi

List ovo tvrdi navodeći eksperte za onlajn oglašavanje koje su intervjuisali, i dodaje da stotine hiljada lažnih biznis lokacija "niče" svakog dana na ovoj aplikaciji. Mnogi od njih su postavljeni od strane agencija koje su specijalizovane za kreiranje lažnih biznis tačaka za klijente koji žele da istaknu informacije o sebi među konkurencijom, kada je pretraga na internetu u pitanju.

Iako je 2017. godine Google sam sponzorisao istraživanje na ovu temu, koje je dovelo do rezultata od samo 0,05 odsto lažnih biznis lokacija, Journalovo istraživanje krenulo je u drugom pravcu. Naime, oni su proverili 20 Google-ovih pretraga za vodoinstalatere u Njujorku, i zapravo shvatili da je 13 lažno.

U odgovoru kompanije, produkt direktor Google Maps-a Etan Rasel kazao je da je od više od 200 miliona poslovnih lokacija koje su godinama dodavane na Google Maps, samo mali procenat bio lažan. On je kazao da je Google prošle godine uklonio 3 miliona lažnih profila, a da je više od 90 odsto bilo uklonjeno prije nego što su ih korisnici uopšte vidjeli. Google-ovi sistemi su sami otkrili preko 85 odsto ovih lokacija, dok je 250.000 prijavljeno od strane korisnika.

Rasel kaže da kompanija neprestalno radi na novim i boljim načinima da se uklone ove prevare, koristeći brojne ručne i automatske sisteme, ali ne može da podijeli više detalja kako oni koji vrše ove prevare ne bi našli način da ih "zaobiđu".

Iako Google provjerava da li je biznis stvaran i legtiman tako što zove, šalje poštom ili mejlom numerički kod koji treba unijeti na sajt, jasno je da je sistem bio lak za prevarante da ga lažnim adresama i brojevima dovedu u zabunu.

Izvještaj WSJ dolazi u nezgodno vrijeme za Google, jer je još jedan njihov servis, YouTube, pod lupom javnosti zbog načina na koji se suočava sa govorom mržnje na svojoj platformi, jer mnogi smatraju da pravila na ovom servisu u dovoljnoj mjeri ne ograničavaju takve govore.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.