Izvor: Capital | Ponedjeljak, 24.06.2019.| 12:10
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Izlagači iz Srpske na Sajamu naoružanja u Beogradu

U Beogradu će od 25. do 28. juna biti održan Sajam naoružanja i vojne opreme "Partner", na kojem će nastupiti 128 izlagača, među kojima i iz Republike Srpske i BiH.

Na sajmu "Partner", koji je najznačajna manifestacija ovog tipa u Jugoistočnoj Evropi, nastupiće 96 izlagača iz Srbije i 32 iz inostranstva, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

Zemlje učesnice su Francuska, Austrija, Švajcarska, Finska, Švedska, Njemačka, Italija, SAD, Danska, Velika Britanija, BiH – Republika Srpska, Slovenija, Hrvatska, Češka, Bjelorusija, Slovačka i Srbija, kao i brojne visoke strane delegacije.

Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske, uz podršku Ministarstva odbrane Republike Srbije, organizovalo je učešće privrednih subjekata iz oblasti namjenske industrije iz Republike Srpske na ovoj sajamskoj manifestaciji.

Na štandu Republike Srpske u hali četiri nastupiće 13 privrednih društava iz oblasti namjenske industrije (ORAO Bijeljina, Kosmos Banja Luka, FMSN Pale, Zrak-optoelektronika Teslić, Matra Banja Luka, Sinelt Banja Luka, BES Teslić, Nova tvornica prečistača Rogatica, Novi Jelšingrad Banja Luka, Invest gradnja, Sokolac, Livar livnica čelika Banja Luka, Swisslion industrija alata Trebinje i programi bivšeg holdinga Rudi Čajavec), dok će Tehnički remont Bratunac nastupiti samostalno, takođe u hali četiri.

U okviru pratećeg progama, u utorak, 25. juna, u 14 sati u Svečanoj sali upravne zgrade Beogradskog sajma biće održan susret predstavnika privrednih društava Republike Srpske i Republike Srbije u oblasti proizvodnje naoružanja i vojne opreme.

U prvom dijelu susreta, 13 privrednih društava iz Republike Srpske i 11 privrednih društava iz Srbije prezentovaće svoje proizvodne mogućnosti sa fokusom na uspostavljanju i intenziviranju međusobne saradnje u svim segmentima.

- U drugom dijelu susreta biće održani direktni razgovori predstavnika privrednih društava Republike Srbije i Republike Srpske u cilju iznalaženja modela i iznošenja konkretnih prijedloga međusobne saradnje, a sve u skladu sa zakljucima 9. i 10. zajedničke sjednice vlada Republike Srpske i Republike Srbije o intenziviranju i konkretizaciji saradnje u oblasti namjenske industrije - saopšteno je iz Predstavništva RS u Beogradu.

Predstavništvo Republike Srpske pružilo je tehničku podršku Ministarstvu privrede i preduzetništva Republike Srpske i aktivno je učestvovalo u pripremi nastupa Republike Srpske na 9. Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme.

Pokrovitelj sajma je Ministarstvo odbrane Srbije, suorganizator JP Jugoimport SDPR, a izvršni organizator Beogradski sajam.

- Sajamska manifestacija ove godine biće u znaku povećanog broja izlagača, višeg tehnološkog nivoa i broja predstavljenih eksponata i porasta broja poslovnih i stručnih aktivnosti učesnika. Sajam će obeležiti značajno intenziviranja naučne, tehničke i trgovinske saradnje, posebno Srbije sa svetom - navedeno je u saopštenju.

"Partner 2019" je nova prilika da Ministarstvo odbrane i domaća odbrambena industrija predstave naučne, istraživačke, opitne, remontne i obrazovne kapacitete svojih institucija i njihov konačni rezultat.

Srbija će predstaviti najsavremenije proizvode naoružanja i vojne opreme direktnim korisnicima, zvaničnim inostranim delegacijama koje po pozivu posjećuju ovu manifestaciju, medijima i publici.

Sajam karakteriše i tradicionalno bogat prateći program sa prezentacijama domaćih i stranih firmi, stručnim programima i predavanjima.

Nastup Jugoimporta SDPR, suorganizatora Sajma koji daje najveći doprinos proizvodnji, integraciji, predstavljanju i plasmanu proizvoda srpske odbrambene industrije, a na ovogodišnjem "Partneru" biće posvećen, ne samo tekućim poslovnim aktivnostima, već i obilježavanju značajnog jubileja, 70 godina poslovanja ove kompanije.

Tim povodom drugog dana sajma za visoke zvanice biće organizovano bojevo gađanje na poligonu u Nikincima, sa velikim brojem novog naoružanja koje razvija Jugoimport, ali i drugih sistema kojima se oprema Vojska Srbije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.