NavMenu

ZUBIĆ: Drvoprerađivači treba da idu ka višem stepenu finalizacije

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 24.06.2019. 15:41
Komentari
Podeli
Goran Zubić (Foto: vladars.net)Goran Zubić
Proizvodni kapaciteti u Republici Srpskoj u sektoru drvoprerade su veći od godišnjeg etata (plana sječe), koji je ograničen prirodnim mogućnostima i priraštajem, zbog čega nije realno da se poveća, kaže u intervjuu za Nezavisne Goran Zubić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Prema njegovim riječima, objekti su stihijski otvarani, a da pri tome nisu pratili mogućnost Šuma RS.

- Drvoprerađivači treba da idu ka višem stepenu finalizacije kako bi se sirovini dala veća vrijednost i kako bi je što bolje iskoristili - kaže Zubić.

Zubić je istakao da je Vlada obavezala javno preduzeće da periodično izvještava o realizaciji kako godišnjih, tako i petogodišnjih ugovora.

- Na one koji ga ne budu sprovodili u skladu s propisanom dinamikom će se primjenjivati mjere, prvenstveno prema rukovodstvu javnog preduzeća, kako na nivou organizacionih dijelova, tako i na nivou uprave.

On je napomenuo da su krajem prvog kvartala ove godine uradili presjek stanja i zasad je realizacija vrlo raznolika.

- Kod pojedinih drvoprerađivača ugovori su ispunjeni deset odsto, a kod drugih 100. Na to je uticalo više faktora. Određeni drvoprerađivači ne plaćaju svoje obaveze za preuzete šumske drvne sortimente, ali isto tako primijetili smo da ima favorizovanja određenih drvoprerađivača od strane javnog preduzeća šumarstva. Uprava i nadzorni odbor su svim šumskim gazdinstvima dali zadatak da učine dodatne napore kako bi realizacija na nivou pola godine bila što ravnomjernija.

Zubić je istako da je javno preduzeće šumarstva u stanju loše opšte likvidnosti i ne može efikasno pratiti obaveze onako kako one dolaze na naplatu.

- Sticajem okolnosti, utvrđen je prioritet u plaćanju i to su prvenstveno plate radnicima, zatim obaveze prema lokalnim zajednicama, koje su takođe značajne, a izvođači radova dolaze kao kasni prioritet i njima se redovno kasni. Oni su i drvoprerađivaći, a prema propisanim pravilima, oni moraju avansno plaćati sirovinu, tako da imamo raskorak. Ključ rješenja je u popravljanju likvidnosti javnog preduzeća, nakon čega bi ono moglo redovno da izmiruje svoje obaveze.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.