NavMenu

Građevine budućnosti - Zidovi s pametnim biljkama kontrolisaće kvalitet vazduha

Izvor: Gradnja.rs Ponedjeljak, 24.06.2019. 08:16
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: pixabay.com)Ilustracija
Nil Stjuart sa Univerziteta Tenesi i njegove kolege objavili su studiju u časopisu Science u kojoj modifikovane kućne biljke, kao što je ukrasni duvan, mjenjaju boju pod UV i LED svjetlom kad su izložene, takozvanim, VOC česticama. Te čestice uključuju štetne hemijske spojeve koji mogu biti kratkoročno ili dugoročno negativne za ljudsko zdravlje.

Naučnici su sarađivali s dizajnerima kako bi spojili svojstva biljaka s estetikom. Tako je došlo do prijedloga izrade zidova u kojima bi raslo takvo bilje.

Nije prvi put da naučnici koriste biljke kao biosenzore dizajnirane biotehnologijom, piše portal Gradnja.

Time se bavi jedna čitava nova grana nauke zvana sintetička biologija. Ona omogućuje da farmeri uzgajaju kulture otporne na razne parazite i bolesti bez upotrebe otrova.

Stjuart je dosad već učestvovao u više studija u kojima su biljke bile dizajnirane da reaguju na određene uslove kao što je, na primjer, premalo ili previše prisutnosti azota, piše Geek.

Takve biljke, recimo, isijavaju sjaj određene boje kad se gledaju pod specijalno dizajniranim filterima. U ovoj konkretnoj studiji, Stjuart je otišao i korak dalje.

Razvijen je koncept koji spaja sintetičku biologiju s estetikom, u kojem se nalaze biosenzorske biljke koje su direktno posađene u specijalno dizajnirane kućne vertikalne bašte, to jest, ukrasne zidove. Takvi "živi zidovi" sadrže biosenzore koji mogu da detektuju različite nečistoće poput plesni, radona ili azotnih oksida.

Stjuart objašnjava kako biosenzori biljaka mogu biti dizajnirani da reaguju na štetne agense na više različitih načina, kao što bi bilo postupno mijenjanje boje lišća ili upotreba fluorescencije.

- Biljke mogu da učine puno više od ukrašavanja naših prostora. One bi mogle da nas upozore na prisutnost opasnosti u našem okruženju - kaže on.

Naučnici ovu ideju itekako namjeravaju da odvedu dalje od samog koncepta pa uskoro možemo da se nadamo da će se cijela priča polako iz laboratorija prenijeti u naše domove.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.