Izvor: Energetika.ba | Nedjelja, 23.06.2019.| 19:21
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Gradnjom plinovoda od Zagvozda do Travnika plin i do 30% jeftiniji - Polovinom 2020. izrada studije izvodljivosti i idejnog projekta

(Foto: Andrea Slatter/shutterstock.com)
Gradnjom 115 kilometara dugog plinovoda od mjesta Zagvozd na granici s Hrvatskom, preko Posušja do Novog Travnika, Federacija BiH prestaje biti ovisna o ruskom plinu, a cijena ovog energenta bit će jeftinija, istaknuo je Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH.

Naime, Vlada FBiH je u četvrtak, 20. juna, usvojila Program javnih investicija 2020.-2022. godina u kojem je predviđen novac za studiju izvodljivosti za projekat plinovoda Zapadna interkonekcija BiH i Hrvatske, te izgradnja regionalnog plinovoda Južna interkonekcija BiH i Hrvatske. Time je i ozvaničen početak radova na megaprojektu izgradnje budućeg plinovoda.

U planu je da ovaj plinovod, koji dolazi iz Hrvatske, bude izgrađen do kraja 2023. Nedavno je objavljen tender za izbor konsultanta za izradu studije izvodljivosti i studije utjecaja na okolinu.

– Dio sredstava osigurat će BH-Gas, a dio će biti kredit, uz garanciju Vlade. Ovaj projekt je isplativ, dobivamo alternativu u snabdijevanju. Sada uzimamo plin od Gazproma, jer moramo, a da imamo odriješene ruke, našli bismo 30% jeftiniji plin – dodao je Džindić.

Kreditni aranžman

Jasmin Salkić, direktor BH-Gasa, kazao je da je u drugoj polovini iduće godine planirana izrada studija te idejnog projekta, što će biti podloga za kreditni aranžman s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD).

Iz BH-Gasa kažu da je hrvatska strana s gradnjom došla do iza Splita te im je ostalo 67 kilometara do Zagvozda, koje trebaju izgraditi u isto vrijeme kad i Federacija svoj dio.

Inače, projekat je vrijedan 100 mil EUR, što uključuje rješavanje imovinskopravnih odnosa, trasu od Zagvozda do Novog Travnika, te odvajanje za Mostar.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.