NavMenu

Pravilo ECB-a se ne poštuje - Banke još uvijek isplaćuju bonuse u kešu

Izvor: Indikator Subota, 22.06.2019. 10:09
Komentari
Podeli
(Foto: wael khalil alfuzai/shutterstock.com)
Nekoliko banaka u eurozoni nije ispunilo očekivanja Evropske centralne banke nastavljajući isplatu bonusa u gotovini, što podstiče kratkovidan pristup u upravljanju, izjavio je u četvrtak, 20. juna, glavni supervizor ECB-a Andrea Enria.

Enria je rekao da su pravila koja su uspostavljena nakon finansijske krize prije deset godina - kao što su ograničenja bonusa, aranžmani za povrat novca i naknade koje se isplaćuju u gotovini - podržavala cilj regulatora da bankama osiguraju usklađivanje šema sa razumnim preuzimanjem rizika.

Međutim, zbog složenosti sistema naknada, banke i dalje mogu povećati stimulanse za preuzimanje rizika tako što će prilagoditi male detalje, rekao je on.

- Nekoliko banaka još uvijek ne ispunjava naša očekivanja - rekao je Enria na konferenciji i dodao da su bonusi još isplaćeni uglavnom u gotovini umjesto u dionicama ili drugih finansijskim instrumenatima.

- Dakle, naknade su odvojene od održivosti banke. Ovo podstiče kratkoročno gledište, gdje današnji profit ima prednost nad sutrašnjom cijenom dionica i sposobnošću da se isplate povjerioci - rekao je on.

Finansijske stimulacije su i dalje izuzetno važne, rekao je Enria, dodajući da će Jedinstveni nadzorni mehanizam (SSM) kojega će on voditi uskoro, nastojati da osigura harmoniziraniji pristup kako bi se suprotstavili nekim pitanjima koja proizlaze iz činjenice da zemlje primjenjuju ista pravila na različite načine.

Enria je govorio u Dablinu, gdje su neki visoki bankari okrivili stroga ograničenja za plaće direktora i zabranu bonusa uvedenih u bankarskoj krizi u zemlji prije deset godina za njihove poteškoće u zadržavanju ključnog osoblja.

Upitan o prikladnosti zadržavanja takvih pravila, Enria je izjavio da, budući da Dablin mora "masovno intervenirati" u sektoru i da je još uvijek većinski dioničar u nekim bankama, na vladi je da definiše kada su problemi sa naslijeđem dovoljno obrađeni da olabave pravila o bonusima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.