Izvor: Glas Srpske | Petak, 21.06.2019.| 15:01
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Proširena i modernizovana vodovodna i kanalizaciona mreža u Gradišci - Japan donirao opremu za mikrolociranje kvarova

Ilustracija (Foto: Marco Saracco/shutterstock.com)
Komunalno preduzeće Vodovod iz Gradiške dobilo je od Vlade Japana opremu vrijednu 120.000 KM, koja omogućava otkrivanje mikrolokacija na kojima se stvaraju gubici na vodovodnoj mreži.

Vodovodna i kanalizaciona mreža znatno je proširena, sistem uz pomoć brojnih donatora modernizovan, posebno na vodoizvorištu Žeravica, a gubici pitke vode u mreži su smanjeni.

- Pojačanom kontrolom potrošnje pitke vode, posebno u gradskoj zoni, gubici su smanjeni za 10%. Međutim, tek sada, primjenom savremene tehnologije za mikrolociranje kvarova i drugih vidova gubitaka, kao i formiranjem odsjeka koji će se baviti ovim problemima, uvjereni smo da će ti gubici biti drastično smanjeni - rekao je direktor Vodovoda Sandro Zeničanin.

On je podsjetio da je za sedam mjeseci, koliko su trajali radovi, obavljena rekonstrukcija svih tehničkih i zamjena hidromašinskih elemenata vodotornja i svih cjevovoda na vodoizvorištu u Žeravici.

- Omogućeno je alternativno puštanje distribucije vode u sistem preko eksploatacionih bunara. Formirani su bajpasi u slučaju nekih situacija da se može omogućiti nesmetano snabdijevanje vodom građana. Isto tako, obezbijeđena je automatizacija i telemetrija cjelokupnog sistema - rekao je Zeničanin, koji je dodao da je ukupna vrijednost projekta na vodoizvorištu i sistemu telemetrije oko 2,5 mil KM.

Vodovod ubuduće planira da primjenjuje precizniji vid obračuna, što znači da će potrošnju očitavati svakog mjeseca, umjesto kvartalno, gdje su računi formirani na osnovu prosječne potrošnje.

- To je početak primjene takozvanog daljinskog očitavanja potrošnje. U toku je unošenje potrošača u elektronsku bazu, čime ćemo zaokružiti naš informacioni sistem. To će pojeftiniti rad, a potrošači će dobiti precizne račune za svaki mjesec - rekao je Zeničanin.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.