Izvor: eKapija | Petak, 21.06.2019.| 14:30
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kako popuniti obrazac za obračun poreza na dohodak od samostalne ino djelatnosti - IT Base kreirao automatski generator

Ilustracija
Fizička lica koja primaju uplate iz inostranstva imaju obavezu da obračunavaju, prijavljuju i uplaćuju porez na ostavreni dohodak. Nedavne izmjene Zakona o porezu na dohodak, iz aprila 2018. godine, odnose se na uvođenje posebnog obrasca AMS-1035 koji služi u svrhu obračunavanja poreza na dohodak na prihode od samostalne djelatnosti iz inostranstva, što olakšava primjenu zakonskih propisa, s obzirom na to da je do sada bilo određenih nejasnoća u pogledu prijave prihoda, navodi se na sajtu ITbase.ba

Zakonom o porezu na dohodak je propisano pravo na priznavanje 20% paušalnog rashoda. Kako u praksi to izgleda najlakše je objasniti na primjeru.

- Na ostvareni prihod iz inostranstva u iznosu od 1.000 KM, porezni obveznik ima pravo na paušalno priznavanje troškova u iznosu od 200 KM. Na iznos od 800 KM obračunava se 32 KM za zdravstveno osiguranje, ostatak od 768 KM predstavlja neto iznos naknade na koji se plaća porez na dohodak u iznosu od 76,80 KM. Precentualno izraženo, ukupni troškovi za prilive iz inostranstva iznose 10,88% - navodi iz IT Base.

Za one koji prvi put ispunjavaju obrazac ili žele izbjeći manuelno računanje iz IT Base ističu da su kreirali generator koji omogućava da na brz i jednostavan način se popune potrebni podaci i dobiju spreman PDF dokument. Generator je potpuno optimizovan i za korištenje na mobilnim uređajima.

Također nakon generisanja su priloženi i iznosi koje je potrebno uplatiti na račune Porezne uprave i Zavod zdravstvenog osiguranja.

Istakli su takođe da IT Base ne snima popunjene podatke ni u kojem obliku i najavili da je u planu i unaprijeđenje koje bi omogućilo snimanje ličnih podataka i podataka o klijentu kako bi za svako novo generisanje unosili samo iznos prihoda.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.