NavMenu

Početak izgradnje regionalnog vodovoda Plava voda na proljeće 2020. - Potpisani predugovori o zajmu

Izvor: eKapija Petak, 21.06.2019. 12:11
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ThomBal/shutterstock.com)Ilustracija
Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić i direktor JP Plava voda iz Travnika Ernad Granić potpisali su u sjedištu Zeničko-dobojskog kantona Podugovor o zajmu za Projekat regionalni vodovod Plava voda i Ugovor u vezi sa otplatom kredita za projekat Plava voda, čime je učinjen važan korak u procesu realizacije ovog regionalnog projekta u koji su uključeni Grad Zenica te općine Travnik, Novi Travnik i Busovača, saopšteno je iz Vlade ZDK.

Premijer Ganić potpisao je i Podugovor o zajmu za Projekat regionalni vodovod Plava voda između Zeničko-dobojskog kantona i Federacije BiH, koji će biti proslijeđen Ministarstvu finansija FBiH.

- Podugovor mora potpisati i Federacija BiH i nakon toga se ulazi u drugu fazu koju diktira EBRD. Zeničko-dobojski kanton je potvrdio svoju opredjeljenost da uđe u veliki projekat, koji je infrastrukturni i omogućit će zapošljavanje, a s druge strane obezbjeđujemo da Zenica i njeni građani dugoročno imaju riješeno pitanje vodosnabdijevanja. Ovo je definitivno jedan od najvećih infrastrukturnih projekata koji će se realizirati u ZDK i SBK u narednom periodu - kazao je Ganić.

Premijer ZDK je izrazio zadovoljstvo što je došlo do potpisivanja ugovora i podugovora o zajmu, te istakao da je današnje potpisivanje ujedno i potvrda da je ovo vlada kontinuiteta.

JP Plava voda će izdati mjenice za iznos od 14,3 mil KM, na osnovu odluke Skupštine Zeničko-dobojskog kantona. Direktor Granić je najavio kako će nakon potpisivanja svih ugovora ubrzo biti raspisani tenderi za nadzor i izvođača radova. Radovi bi trebali početi za devet mjeseci, nakon čega počinje rok od dvije i po godine za završetak vodovoda.

- Potpisivanje ugovora sa ZDK je veoma bitan korak, jer omogućuje da EBRD ostane u igri kao finansijer. Vrijednost projekta je 22 mil EUR, od čega po 11 miliona finansiraju Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Razvojna banka Vijeća Evrope (CEB), a uz projekt je pridodat i grant od 5 mil KM koji je obezbjedila Švedska razvojna agencija (SIDA), tako da u konačnici dobijemo iznos od 25 mil EUR - kazao je Granić, napominjući da je Općina Vitez odustala od projekta, ali da ostaje otvorena mogućnost da se vrati ukoliko izrazi takav interes.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.