Izvor: Politika | Petak, 21.06.2019.| 09:22
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Roming u zemljama Zapadnog Balkana od 1. jula jeftiniji 27%

Ilustracija (Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)
Od 1. jula građani država Zapadnog Balkana moći će u romingu međusobno da telefoniraju po cijenama nižim za gotovo 30%. Ovo je, kako piše Politika, tek početak primjene regionalnog sporazuma o romingu potpisanog u aprilu.

Cijene će u ovoj prvoj fazi biti smanjene za 27%, dok se od 1. jula 2021. godine očekuje potpuno ukidanje rominga za Zapadni Balkan. Sporazumom su definisane maksimalne cijene poziva, poruka i prenosa podataka. Tako minut razgovora neće moći da košta više od 22,4 dinara, poruka najviše sedam dinara dok će maksimalna cijena za prenos podataka iznositi 21,4 dinara po megabajtu.

Cijena rominga sa Albanijom biće niža čak 85%, budući da ta zemlja do sada nije bila dio sporazuma koji su 2014. potpsale Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i BiH.

Operateri mobilne telefonije nisu mogli da navedu tačne cijene, kao ni da kažu da li će biti niže od maksimalnih koje predviđa sporazum. Međutim, potvrdili su da je u toku izrada cjenovnika i da će građani prije početka primjene sporazuma biti obaviješteni o tome koliko će ih ubuduće koštati ove usluge.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.