NavMenu

Nedjelja i zvanično neradni dan za trgovce u Crnoj Gori

Izvor: Indikator Petak, 21.06.2019. 08:22
Komentari
Podeli
Ilustracij (Foto: Billion Photos/shutterstock.com)Ilustracij
Za trgovce u Crnoj Gori nedjelja će biti neradni dan, pošto su poslanici u Skupštni Crne Gore glasali za promjene Zakona o unutrašnjoj trgovini.

Glasalo je 44 poslanika, a nije bilo uzdržanih i glasova protiv.

Iz Ministarstva ekonomije su ranije pojasnili da će primjena zakona početi tri mjeseca nakon objavljivanja u Službenom listu.

U sektoru trgovine, koji zapošljava 37.000 ljudi, nedjelja će se, kroz predloženo zakonsko rješenje, proglasiti neradnom a kroz podzakonske akte će se donijeti rješenja za izuzetke i ono što su osnovne životne potrebe građana.

Vlada je početkom marta utvrdila predložene izmjene i dopune Zakona, kojim se zabranjuje trgovina na veliko i malo nedjeljom i praznicima, izuzev u prodajnim objektima ili mjestima u kojima je to neophodno zbog obezbjeđenja životnih potreba građana.

Vlada je krajem maja usvojila amandman kojim su propisane vrste prodajnih objekata koji će imati mogućnost rada nedjeljom i praznicima, među kojima su apoteke, specijalizovane prodavnice ili kiosci za prodaju hljeba, pekarskih proizvoda i kolača, cvijeća, suvenira, štampe i sredstava za zaštitu bilja ili pogrebne opreme.

Nedjeljom i praznicima moći će da rade i benzinske stanice i prodavnice za trgovinu na malo u okviru njih, pijace, štandovi odnosno tezge, vitrine i automati izvan pijaca i pokretne prodavnice, kao i prodavnice, kiosci i automati smješteni unutar zatvorenih područja autobuskih i željezničkih stanica, aerodroma i luka.

Među izuzecima su i štandovi i kiosci u kojima se prodaje roba za vrijeme održavanja priredbi, festivala i manifestacija, sajmova i za vrijeme javnog prikazivanja kinematografskih djela, kao i skladišta za trgovinu na veliko.

Uvođenje neradne nedjelje predložili su trgovci u oktobru. Ubrzo su dobili podršku odbora udruženja trgovine Privredne komore Crne Gore i poslodavaca.

Odbor je tada saopštio da bi uvođenjem neradne nedjelje "bila povećana produktivnost rada".

Podsjetimo, Unija poslodavaca je najavila da će podnijeti inicijativu za ocjenu ustavnosti promejena Zakona o unutrašnjoj trgovini, izvijestila je RTCG.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.