Izvor: eKapija | Četvrtak, 20.06.2019.| 13:26
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Za pomoć kantonima i općinama u FBiH odobreno 10 mil KM - Najviše novca za USK

Sarajevo (Foto: Ajan Alen/shutterstock.com)
Vlada Federacije BiH donijela je odluku o utvrđivanju kriterija raspodjele sredstava utvrđenih Budžetom Federacije BiH za 2019. godinu Federalnom ministarstvu finansija s pozicije tekućih transfera drugim nivoima vlasti i fondovima u iznosu od 10 mil KM, na ime finansijske pomoći kantonima, gradovima i općinama.

Unsko-sanskom kantonu raspoređeno je 4 mil KM, drugim kantonima ukupno 4,8 mil KM, a općinama i gradovima ukupno 1,2 mil KM.

- Kriteriji za raspodjelu sredstava kantonima su broj stanovnika, površina, broj učenika u osnovnom obrazovanju i srednjem obrazovanju, a prema podacima Federalnog zavoda za statistiku i Porezne uprave FBiH. Sredstva Unsko-sanskom kantonu su utvrđena za potrebe zdravstva i uspostavljanje povoljnog stanja sigurnosti, na osnovu zaključka Parlamenta Federacije BiH - navodi se u saopštenju Vlade FBiH.

Vlada Federacije BiH će posebnom odlukom utvrditi iznose sredstava koji će biti doznačeni pojedinim kantonima, gradovima i općinama i dinamiku doznačavanja, te način izvještavanja o njihovom utrošku.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.