Izvor: eKapija | Četvrtak, 20.06.2019.| 15:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlada FBiH izdvaja više od 7,5 mil KM za izgradnju željezničke infrastukture

(Foto: Milica Stevuljević)
Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici održanoj u Mostaru usvojila ovogodišnji program utroška kapitalnih transfera javnim poduzećima, namijenjen sufinansiranju izgradnje željezničke infrastrukture u iznosu od 7.673.000 KM.

- Od ovog iznosa je za osiguranje šest cestovnih prijelaza na prugama Željeznica FBiH planirano 2 mil KM, za ugradnju elektroničkog osiguranja 2,32 mil KM, za postavljanje optičkog kabla sa aktivnom opremom na dionici Sarajevo-Zenica-Željezara-EVP Banlozi 2.753.000 KM, te za izradu studije izvodljivosti s geološkim istraživanjima i idejnim projektnim rješenjem za novu prugu Vareš-Banovići 600.000 KM - navodi se u saopštenju Vlade FBiH.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i Željeznice FBiH Sarajevo će za svaki od ovih projekata potpisati poseban ugovor o prijenosu sredstava, provedbi javne nabavke (u slučaju da ŽFBiH nisu izvođači radova) i izvješćivanju o utrošenim sredstvima. Željeznice Federacije BiH će za visinu ukupnih sredstava povećati udjel državnog u temeljenom kapitalu ovog društva i o tome informirati Federalno ministarstvo prometa i komunikacija - ističe se u sopštenju.

Takođe, navodi se je da sa ciljem omogućavanja izgradnje autoceste na Koridoru 5 C, poddionica Tunel Kvanj-Buna, Federalna vlada je donijela Odluku o izuzimanju šumskog i poljoprivrednog zemljišta kojom se njegova namjena mijenja u građevinsko.

Data je i saglasnost za korištenje dvije nekretnine označene kao javno dobro u katastarskim općinama Gubavica i Hodbina. Saglasnost je data JP Autoceste FBiH Mostar za ulazak u posjed i izvođenje zahvata na ovim nekretninama za izgradnju autoceste na trasi Koridora 5 C, dionica Mostar Jug-Buna, poddionica Tunel Kvanj-Buna.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.