NavMenu

Vlada FBiH izdvaja više od 7,5 mil KM za izgradnju željezničke infrastukture

Izvor: eKapija Četvrtak, 20.06.2019. 15:41
Komentari
Podeli
(Foto: Milica Stevuljević)
Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici održanoj u Mostaru usvojila ovogodišnji program utroška kapitalnih transfera javnim poduzećima, namijenjen sufinansiranju izgradnje željezničke infrastrukture u iznosu od 7.673.000 KM.

- Od ovog iznosa je za osiguranje šest cestovnih prijelaza na prugama Željeznica FBiH planirano 2 mil KM, za ugradnju elektroničkog osiguranja 2,32 mil KM, za postavljanje optičkog kabla sa aktivnom opremom na dionici Sarajevo-Zenica-Željezara-EVP Banlozi 2.753.000 KM, te za izradu studije izvodljivosti s geološkim istraživanjima i idejnim projektnim rješenjem za novu prugu Vareš-Banovići 600.000 KM - navodi se u saopštenju Vlade FBiH.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i Željeznice FBiH Sarajevo će za svaki od ovih projekata potpisati poseban ugovor o prijenosu sredstava, provedbi javne nabavke (u slučaju da ŽFBiH nisu izvođači radova) i izvješćivanju o utrošenim sredstvima. Željeznice Federacije BiH će za visinu ukupnih sredstava povećati udjel državnog u temeljenom kapitalu ovog društva i o tome informirati Federalno ministarstvo prometa i komunikacija - ističe se u sopštenju.

Takođe, navodi se je da sa ciljem omogućavanja izgradnje autoceste na Koridoru 5 C, poddionica Tunel Kvanj-Buna, Federalna vlada je donijela Odluku o izuzimanju šumskog i poljoprivrednog zemljišta kojom se njegova namjena mijenja u građevinsko.

Data je i saglasnost za korištenje dvije nekretnine označene kao javno dobro u katastarskim općinama Gubavica i Hodbina. Saglasnost je data JP Autoceste FBiH Mostar za ulazak u posjed i izvođenje zahvata na ovim nekretninama za izgradnju autoceste na trasi Koridora 5 C, dionica Mostar Jug-Buna, poddionica Tunel Kvanj-Buna.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.