Izvor: eKapija | Četvrtak, 20.06.2019.| 12:03
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Pariz objavio pobjednički tim za redizajn okoline Ajfelove kule - Najveći 3D model ikada (VIDEO)

(Foto: YouTube)
Na nedavnom skupu u Pariskoj skupštini, Gustafson Porter + Bowman proglašeni su za pobjednike takmičenja za redizajn okruženja Ajfelove kule poznatijeg kao "grand site".

Prošle godine, Autodesk je najavio saradnju sa gradom Parizom gdje bi se koristio BIM za izradu 3D modela 2.4 kvadratna kilometra okruženja Ajfelove kule. U saradnji sa WSP i Gexpertise, napravljen je najveći model takve vrste, sa sve zgradama, putevima i infrastrukturom, pješačkim zonama, zelenim prostorima...

Model je otkriven u maju 2018. godine zajedno sa imenima četiri tima odabrana da se takmiče u redizajnu područja: Gustafson Porter + Bowman i BIM Services; AL_A i Quatorze-ig; Agence ter i Arcadis; i KOZ Architectes, navodi se na sajtu teamcad.rs.

Pobjedničko rješenje Gustafson Porter + Bowman


Autodesk je protekle godine sarađivao sa timovima kako bi im pomogao da vizuelizuju svoje dizajne, dajući im pojednostavljenu verziju 3D modela u programu Autodesk Infraworks. Timovima su održane radionice u cilju unapređenja saradnje među njihovim članovima i kako bi im se pomoglo da što bolje razumiju izazove predmetne lokacije.

Upotreba inteligentnog digitalnog modela, alata za 3D vizuelizaciju i metodologija saradnje značajno su ubrzali donošenje odluka i smanjili potencijalne greške. Pored toga, članovi žirija su imali priliku da virtuelno "uđu" u projekte kako bi ih bolje sagledali, a takođe osjetili i iskusili osjećanja budućih posetilaca.

Očekuje se da će se područje oko Ajfelove kule renovirati do Olimpijade 2024. godine.

Sva četiri projekta izložena su u Arsenal paviljonu.

Proces 3D modelizacije Ajfelove kule


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.