Izvor: Nezavisne novine | Četvrtak, 20.06.2019.| 11:58
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Postignut dogovor o deblokadi deponije Uborak u Mostaru - Slijedi izbor nove lokacije za odlaganje otpada

(Foto: Huguette Roe/shutterstock.com)
Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić i mještani sjevernog dijela Mostar postigli su dogovor o deblokadi regionalnog deponija Uborak koji je bio blokiran proteklih deset dana.

- Zadovoljan sam da smo dogovorili određene stvari s mještanima kojih je jutros bio veliki broj na sastanku. Mi smo kroz taj dogovor napravili jedan akt čija je suština da se deponija odmah pusti, a da ćemo zajednički raditi na iznalaženju nove lokacije uz pomoć svih razina vlasti koje su po svojoj nadležnosti odgovorne da se to pitanje razriješi - izjavio je nakon sastanka gradonačelnik Bešlić.

Prema potpisanom sporazumu, dogovoreno je trenutna deblokada odlagališta te formiranje posebnog stručnog tima koji će raditi na iznalaženju mogućnosti za sanaciju i izmještanje odlagališta s trenutne lokacije.

U stručni tim imenovana su tri predstavnika mještana, a Vlada FBiH i Vlada Hercegovačko-neretvanske županije na svojim sljedećim sjednicama imenovaće svoje predstavnike.

Problemi s deponiranjem otpada na Uborku vuku se već duže vrijeme, a situacija je eskalirala u maju kada je otkriveno da je na odlagalište komunalnog otpada deponirana određena količina dehidriranog mulja s postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru u kojemu je registrirana visoka koncentracija teških metala.

Mještani okolnih naselja 10. juna blokirali su odlagalište, zahtijevajući da se istraži što je sve proteklih godina deponirano na Uborku te da se hitno pristupi rješavanju tog ekološkog problema.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.