Izvor: 24sata.info | Četvrtak, 20.06.2019.| 15:42
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Za spas mostarskog Aluminija potrebno 500 mil KM?

(Foto: Aluminij.ba)
Za spas mostarskog giganta Aluminija, koji je opterećen višemilionskim dugovima, potrebno je više od 500 mil KM, saznaje Dnevni avaz iz izvora bliskih Vladi FBiH.

Taj novac može osigurati jedino strani strateški partner.

Inače nekadašnji gigant, s više od 1.000 uposlenika, brzo će završiti u stečaju, koji je, prema saznanjima Avaza, revizorska kuća KPMG već predložila federalnim institucijama, ali i Upravi Aluminija.

Jedna od najvećih svjetskih revizorskih kuća obavila je prema nalogu Vlade FBiH reviziju poslovanja i utvrdila enormne gubitke. KPMG je ocijenio da je finansijsko stanje alarmantno i da je za firmu jedini spas privatizacija ili joj prijeti totalni kolaps.

FBiH tvrdi da je švicarski rudarski gigant Glencore, što je objavljeno još prošle godine, i dalje najozbiljniji kandidat da preuzme ovu firmu.

Glencor inače već godinama posluje s Aluminijem tako što mu isporučuje glinicu, a izvozi aluminijumske proizvode. Ovoj firmi s više od 150 mlrd USD godišnjh prihoda nije nikakav problem da uđe u ovaj aranžman.

Predstavnici Glencora već su najavili sastanke u Vladi FBiH i načelno su pristali da uđu u proces privatizacije, ali je, prije toga, potrebno da predlože jasan plan ulaganja.

Ukoliko do njega i dođe, potrebno je imenovati novu Upravu ove firme, čiji su većinski vlasnici mali dioničari i Vlada Republike Hrvatske, koji imaju ukupno 56% udjela.

Iako si neki mediji plasirali informaciju da su u utrci za Aluminij zainteresirane neke kompanije iz Turske i Saudijske Arabije, prema saznanjima Avaza to nije tačno.

Takva informacija je medijski spin i ne odgovara realnoj situaciji, kažu izvori iz Vlade FBiH.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.