Izvor: Tanjug | Srijeda, 19.06.2019.| 09:52
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Facebook lansira kriptovalutu libra 2020. godine - Kompanija širi delatnost ka e-trgovini

Ilustracija (Foto: Sashkin/shutterstock.com)
Kompanija Facebook predstavila je planove za lansiranje sopstvene kriptovalute pod nazivom libra, u sklopu nastojanja da prošri svoje djelatnosti izvan društvenih mreža i da zakorači u sektor e-trgovine i globalnih plaćanja.

Facebook se, u okviru Asocijacije Libra sa sedištem u Ženevi, povezao sa 28 partnera, prenosi agencija Rojters, i dodaje da će ta Asocijacija upravljati novim digitalnim kovanim novcem, koji će biti lansiran u prvoj polovini 2020. godine.

Facebook je osnovao i podružnicu pod imenom Calibra, koja će ponuditi digitalne novčanike za čuvanje, slanje i trošenje kriptovalute libra.

Calibra će biti priključena na Facebook platforme za razmjenu poruka Messenger i WhatsApp, koje već imaju više od milijardu korisnika.

Kalifornijska kompanija ima velike planove za libru, ali bi zabrinutost za privatnost potrošača ili regulatorne barijere mogle da predstavljaju značajne prepreke, ocjenjuje britanska agencija.

Akcije kompanije Facebook su u elektronskom trgovanju na berzi u SAD bile najtrgovanije, a zabilježile su skok od 2,6% na 194 dolara.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.