NavMenu

"Balkanski LinkedIn" za IT stručnjake - Šta softverskim inženjerima donosi platforma Laika?

Izvor: Startit Srijeda, 19.06.2019. 09:28
Komentari
Podeli
(Foto: Ahmet Misirligul/shutterstock.com)
Iz makedonskog startapa Laika kažu da na Balkanu postoji mnoštvo raspoloživog IT talenta, kao i rastući trend među tehnološkim kompanijama koje na ovim prostorima sve češće otvaraju kancelarije. Baš u tome su uvidjeli potencijal za građenje platforme koja spaja IT kompanije sa IT profesionalcima iz Makedonije, Srbije, Bugarske i Hrvatske.

Laika je namijenjena svima koji rade u IT-u: od softverskih inženjera do dizajnera, digitalnih marketera i data scientist-a, s tim da je za sada akcenat prvenstveno na softverskim inženjerima. Odnosno, Laika je zamišljena kao mjesto koje pomaže profesionalcima da nađu posao koji žele, a kompanijama da dođu do potrebnog kadra ili da sebi obezbjede kanal za employer brending. O rješenju koje Laika nudi govori Aleksandra Janakievska, CEO ovog startapa.

- Plate u IT sektoru vrtoglavo rastu, ali se čini kao da IT profesionalci gotovo nikada nisu zadovoljni na poslu. Kompanije smatraju da je najveća prepreka za rast nalaženje i zadržavanje pravih ljudi. Tržište zapošljavanja IT-evaca je postalo konkurentno i svi pokušavaju da zaposle iste ljude. Naše rješenje za taj problem je platforma koja pomaže IT profesionalcima da nađu posao koji vole tako što će uspostaviti autentične veze sa kompanijama prije nego što odluče gdje da se prijave. Osim povezivanja, radimo sa obje strane na edukaciji, učenju i rastu, kao djelu rešavanja problema - kaže Janakievska.

Na samu ideju Aleksandra Janakievska došla je nakon što je tri i po godine radila u korporaciji, a zatim prešla u svijet startapa. U tom svijetu nailazila je na prepreke koje su je podstakle da osnuje Laika-u.

- Bila sam prvi zaposleni u Brainster-u, najbrže rastućoj kompaniji u Makedoniji u oblasti neformalnog IT obrazovanja. Pomogla sam kompaniji da dođe od nula do 14 zaposlenih, od 800 do 6.000 učenika i do rasta prihoda za više od 200% godišnje. Pored digitalnog marketinga i biznis developmenta, podučavala sam učenike Social Media marketingu i Lead Generation-u kroz praktične radionice. Jedno od mojih glavnih zaduženja tamo bila je saradnja sa IT kompanijama kojima sam pomagala da prepoznaju šta im treba od zaposlenih kako bih mogla da ih povežem sa učenicima i osiguram da im se očekivanja poklope. Najviše sam se radovala pozivima studenata koji su zvali da nam kažu kako je naša mala misija uspjela i da su dobili posao. Odlučila sam da taj isti uticaj želim da napravim na većoj skali i da utičem na cijeli region. To me je dovelo do ideje da napravim Laika-u i pomognem IT talentima širom Balkana da dobiju posao koji vole. Shvatila sam da nismo imali sistematizovano rješenje za to - priča Janakievska.

Tako je prvo pozvala svog bivšeg šefa, Petra Ninovskog, da bude suosnivač zajedno sa njom, a sam Brainster je postao ekskluzivni partner Laika-e. Ovaj dvojac odmah je ustanovio osnovna pravila - kada nađu prave ljude počeće sa građenjem proizvoda. Dvije nedelje od tada Laika je postala tim od 15 ljudi među kojima su serijski preduzetnici, softverski inženjeri, UX dizajneri, marketeri….

Platformu su najavili 4. marta, a beta verziju lansirali već 20. maja ove godine. Na samom početku zabeležili su značajne rezultate. U prvih nekoliko sati nakon najave lansiranja prikupili su 3.500 portfolia. Već u vrijeme lansiranja beta verzije u svojoj bazi su imali 6.100 portfolija i 110 kompanija. Takođe, 60% prodaje dolazi im od Inbound Lead Generationa (tj. procesa kreiranja sadržaja i kampanji koje za cilj imaju skupljanje podataka zainteresovanih korisnika, odnosno kupaca, i kasnije kontaktiranje tih zainteresovanih korisnika ili kupaca sa ciljem da im se nešto ponudi ili proda i da se ostvari saradnja) — email martketing i LinkedIn su glavni kanali preko kojih dolaze do klijenata.

Što se biznis modela tiče, Aleksandra objašnjava da će za ljude koji traže posao Laika uvijek biti besplatna. Za kompanije pak platforma funkcioniše po SaaS modelu — mogu da plate za objavljivanje oglasa ili da se pretplate za korišćenje platforme na određeni period. Takođe, predviđeni su i modeli koji se kroje po mjeri kompanije jer su "svjesni da ne zapošljavaju svi na isti način".

- Budući izazov je zadržavanje korisnika na platformi i kontrolisan rast kako bi se održao kvalitet i kvantitet za obje strane na platformi - kaže Aleksandra.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.