Izvor: biznis.ba | Srijeda, 19.06.2019.| 15:43
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Greenpeace oštro protiv izgradnje Bloka 7 u TE Tuzla - Analizom predviđen zabrinjavajući scenario

(Foto: zhangyang13576997233/shutterstock.com)
BiH je među zemljama u Evropi koje su najviše pogođene zagađenjem iz termoelektrana na ugalj. Ipak, jedna je od rijetkih zemalja gdje se i dalje planira izgradnja novih termoelektrana, koje bi mogle negativno da utiču na kvalitet vazduha i javno zdravlje decenijama nakon izgradnje.


Ova studija procjenjuje uticaj dvije predložene termoelektrane – Blok 7 u Tuzli i Banovići.

- Rezultati pokazuju da će, ukoliko se izgrade i počnu sa radom kako je planirano, ove termoelektrane biti odgovorne za oko 30 preuranjenih smrti godišnje. Pored toga, utvrđeno je da će njihovo zagađenje godišnje uzrokovati 470 astmatičnih napada kod djece, 13 novih slučajeva hroničnog bronhitisa, 25 bolničkih liječenja i 7,600 dana bolovanja - navodi se u analizi, te dodaje:

- Kao rezultat toga, ukoliko bi postrojenja radila za relativno kratko vrijeme od 30 godina, zdravstveni uticaji bi doveli do procijenjenih 960 preuranjenih smrti.

Kako je istaknuto, većina uticaja na javno zdravlje su prekogranični, sa 810 preuranjenih smrti godišnje izvan BiH. Zemlje koje će biti najviše pogođene su Srbija, Italija, Rumunija, Mađarska i Hrvatska, prenose Vijesti.ba.

Sumirajući izvještaj Greenpeacea, Denis Žiško iz Centra za ekologiju i energiju upozorava da više od pet decenija termoelektrane u BiH - nekažnjeno truju okoliš i svoje i stanovništvo susjednih država.

- Sada se planira izgradnja novih blokova koji će nastaviti ugrožavati zdravlje stanovništva, što je dokazano i ovom analizom - naveo je Žiško, te poručio da je krajnje je vrijeme da donosioci odluka u BiH prihvate činjenicu da sektor uglja donosi više štete nego koristi za građane BiH i da što prije počnu praviti ozbiljne planove za dekarbonizaciju energetskog sektora.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.