NavMenu

Greenpeace oštro protiv izgradnje Bloka 7 u TE Tuzla - Analizom predviđen zabrinjavajući scenario

Izvor: biznis.ba Srijeda, 19.06.2019. 15:43
Komentari
Podeli
(Foto: zhangyang13576997233/shutterstock.com)
BiH je među zemljama u Evropi koje su najviše pogođene zagađenjem iz termoelektrana na ugalj. Ipak, jedna je od rijetkih zemalja gdje se i dalje planira izgradnja novih termoelektrana, koje bi mogle negativno da utiču na kvalitet vazduha i javno zdravlje decenijama nakon izgradnje.


Ova studija procjenjuje uticaj dvije predložene termoelektrane – Blok 7 u Tuzli i Banovići.

- Rezultati pokazuju da će, ukoliko se izgrade i počnu sa radom kako je planirano, ove termoelektrane biti odgovorne za oko 30 preuranjenih smrti godišnje. Pored toga, utvrđeno je da će njihovo zagađenje godišnje uzrokovati 470 astmatičnih napada kod djece, 13 novih slučajeva hroničnog bronhitisa, 25 bolničkih liječenja i 7,600 dana bolovanja - navodi se u analizi, te dodaje:

- Kao rezultat toga, ukoliko bi postrojenja radila za relativno kratko vrijeme od 30 godina, zdravstveni uticaji bi doveli do procijenjenih 960 preuranjenih smrti.

Kako je istaknuto, većina uticaja na javno zdravlje su prekogranični, sa 810 preuranjenih smrti godišnje izvan BiH. Zemlje koje će biti najviše pogođene su Srbija, Italija, Rumunija, Mađarska i Hrvatska, prenose Vijesti.ba.

Sumirajući izvještaj Greenpeacea, Denis Žiško iz Centra za ekologiju i energiju upozorava da više od pet decenija termoelektrane u BiH - nekažnjeno truju okoliš i svoje i stanovništvo susjednih država.

- Sada se planira izgradnja novih blokova koji će nastaviti ugrožavati zdravlje stanovništva, što je dokazano i ovom analizom - naveo je Žiško, te poručio da je krajnje je vrijeme da donosioci odluka u BiH prihvate činjenicu da sektor uglja donosi više štete nego koristi za građane BiH i da što prije počnu praviti ozbiljne planove za dekarbonizaciju energetskog sektora.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.