Izvor: Beta | Utorak, 18.06.2019.| 15:51
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RS i Srbija grade zajednički protivgradni sistem uz Drinu

Ilustracija (Foto: Dreamframer/shutterstock.com)
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović i ministar poljoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić potpisali su memorandum o izgradnji mreže automatskih protivgradnih stanica na teritoriji Republike Srpske. Ta mreža treba da štiti Podrinje sa obje strane granice, a njeno postavljanje se očekuje iduće godine.

- Izgradićemo 25 automatskih protivgradnih stanica na prostoru Republike Srpske uz Drinu od Zvornika do Višegrada i Ruda sa deset automatskih komunikacionih stubova - kazao je Nedimović novinarima poslije potpisivanja ugovora.

On je naveo da će izgradnja koštati od 700.000 do 800.000 EUR, što će platiti Vlada Srbije iz budžeta.

Nedimović je objasnio da studiju za izgradnju stanica treba da pripreme operativni timovi protivgradne preventive RS i Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije.

- Mi ćemo dati sve od sebe da to bude u funkciji naredne godine - kazao je Nedimović.

Istakao je da se na dijelu uz Drinu brani prostor koji je najviše bio izložen gradonosnim oblacima u prethodnih deset godina. Dodao je da na teritoriji Republike Srpske nije bilo protivgradnog sistema, jer stari iz vremena SFRJ nije funkcionisao, a Srpska zbog izrazito planinskog terena nije imala interesa da izgradi tu zaštitu.

Pašalić ja kazao da su već određene lokacije za protivgradene stanice i za antenske stubove.

- Riječ je o zemljištu u vlasništvu Šuma Srpske, pa neće biti problema pravne prirode - kazao je on.

Republika Srpska može brzo da počne instalaciju tog sistema, rekao je on i dodao da očekuje da do ove kraja godine bude postavljeno nekoliko lansera.

- Te stanice će biti dio sistema protivgradne odbrane Republike Srpske, koji se sastoji od 300 automatskih stanica i dva radara - kazao je Pašalić.

Prema njegovim riječima će kasnije preuzeti servisiranje stanica i nabavku raketa. Kako je rekao, sa svojim kolegom iz Srbije razgovarao je i o problemu masovne nezakonite eksploatacije šljunka na Drini. Objasnio je da je problem to što granica između Srbije i BiH nije usklađena s promjenljivim tokom Drine, te ima slučajeva da katastarske parcele sa obje strane te rijeke pripadaju Srbiji i obrnuto, a postoji i mogućnost malverzacija.

- Ideja je da spriječimo te pojave - kazao je Pašalić i naveo da će u rješavanje tog problema biti uključena vodoprivredna preduzeća obje zemlje, a razmatra se i uključenje inspekcija i drugih institucija.

Jedna od ideja je da se šljunak koji pravi sprudove i ometa protok Drine koristi, na primjer, za najavljenu izgradnju autoputa Kuzmin-Rača i "brzog puta" od Loznice ka Šapcu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.