Izvor: Klix | Utorak, 18.06.2019.| 14:30
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kreću radovi vrijedni 30,3 mil KM - Potpisani ugovori za obnovu tunela Crnaja i izgradnju dionice na cesti Neum-Stolac

Ilustracija (Foto: Val Thoermer/shutterstock.com)
Ugovor za rekonstrukciju tunela Crnaja na magistralnoj cesti M-17, dionica Konjic–Jablanica potpisali su danas, 18. juna, u Sarajevu direktor Cesta FBiH Ljubo Pravdić i predstavnici izvođača - JV u sastavu HP Investing iz Mostara i Euro-Asfalt iz Sarajeva.

Vrijednost ugovora je 12,8 mil KM sa PDV-om. Radovi će se finansirati iz kredita Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) i Evropske investicijske banke (EIB).

Pripremni radovi na gradilištu će početi 1. jula uz napomenu da će glavni radovi na rekonstrukciji započeti krajem turističke sezone odnosno krajem perioda godišnjih odmora. Planirani rok za završetak radova je 15. decembar 2020.

Danas je također potpisan i Ugovor za izgradnju magistralne ceste M-17.3 Neum – Stolac, izgradnja dionice Stolovi – Drenovac, dužine 8.785 metara koji predstavlja dio Programa modernizacije cestovnog sektora u FBiH.

Izvođač radova je JV HP Investing iz Mostara, Putovi iz Gruda i Euro-Asfalt iz Sarajeva. Vrijednost ugovora je 17,5 mil KM sa PDV-om a isti će se finansirati takođe kreditima IBRD-a i EIB-a. Datum početka radova je 15. jul 2019. godine, a planirani rok za završetak je 485 dana.

S obzirom na morfologiju terena dionice Konjic–Jablanica, iznimno lošeg stanje tunela Crnaja i neophodnost i kompleksnost same rekonstrukcije te činjenicu da ne postoje alternativni pravci u smislu obilaska budućeg gradilišta na tunelu Crnaja, JP Ceste FBiH moli učesnike u prometu za maksimalno razumijevanje i strpljenje tokom izvođenja radova.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.