NavMenu

Kantonalna bolnica Zenica prva u projektu "Izliječimo zdravstvo" - Slijedi uvođenje transparentnih listi čekanja

Izvor: eKapija Utorak, 18.06.2019. 13:30
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Syda Productions/shutterstock.com)Ilustracija
Prošle sedmice u prostorijama Kantonalne bolnice Zenica, prof. dr. sc. prim. Rasim Skomorac, direktor bolnice i predstavnici Transparency international Bosne i Hercegovine (TI BiH) i Centara civilnih inicijativa (CCI), potpisali su Memorandum o saradnji u sklopu projekta "Izliječimo zdravstvo", koji finansira Evropska unija.

Kako je istaknuto tokom potpisivanja memoranduma u borbi protiv korupcije neophodna je transparentnost, koordinacija i komunikacija, te saradnja sa svim uključenim stranama, što je kantonalna bolnica svojim primjerom i pokazuje.

Kantonalna bolnica Zenica iskazala je i ranije spremnost da stane u kraj korupciji i učini sve da potencijalne rizike od korupcije u svojoj instituciji svede na minimum. Između ostalog, formiran je Tim za borbu protiv korupcije pri bolnici, te pokrenute procedure za objavu listi čekanja pacijenata, prenosi zenit.ba.

Saradnja ima za cilj pomoći ustanovi da brže i lakše realizuje aktivnosti u borbi protiv korupcije, te posluži kao primjer dobre prakse koji bi se preslikao i u druge zdravstvene ustanove u zemlji.

- Pored velike podrške koju Evropska unija pruža generalno u borbi protiv korupcije, izuzetno značajno, ako ne i presudno je i uključivanje nadležnih institucija. Samo udruženi možemo se suprostaviti svim oblicima korupcije, posebno u zdravstvu, i na taj način obezbijediti da svaki građanin ima isti tretman i isti nivo zdravstvene usluge. Kako bi "izliječili zdravstvo", poboljšali odgovornost i integritet zdravstvenih ustanova u Projekat finansira Evropska unija BiH, neophodno je osigurati zajedničko djelovanje u borbi protiv korupcije. TI BiH i CCI kroz projekat "Izliječimo zdravstvo" uspostaviće saradnju sa 15 zdravstvenih ustanova u BiH, te u periodu od dvije godine raditi sa zdravstvenim ustanovama na unapređenju internih akata s ciljem prevencije korupcije. Kantonalna bolnica Zenica prva je zdravstvena ustanova, od 15 planiranih, sa kojom se potpisuje Memorandum o saradnji - izjavio je Emsad Dizdarević, projekt menadžer TI BiH.

Potpisnici Memoranduma, između ostalog, obavezali su se da će zajednički raditi na ostvarivanju prava pacijenata da dobiju informacije od značaja, a posebno u vezi sa listama čekanja za medicinske preglede i intervencije.

- Posebna pažnja će se posvetiti uvođenju transparentnih listi čekanja, što će biti ilustrovano na modelu jedne ustanove, konkretno Kantonalne bolnice Zenica. Cilj je prikazati dobre prakse – kada građani imaju potpuni uvid u zakazane preglede i operacije, čime se smanjuje mogućnost korupcije i spriječava zakazivanje pregleda "preko reda".

Transparentne, elektronske liste čekanja biće uvedene za one preglede i operacije gdje trenutno postoje najveće gužve. Ovaj primjer biće predložen i drugim zdravstvenim ustanovama.

- Kantonalnoj bolnici Zenica biće osigurano prikladno programsko rješenje, kompatibilno postojećem softveru u okviru Kantonalne bolnice, za javno objavljivanje listi čekanja pacijenata za najznačajnije medicinske preglede i intervencije - istakao je Asmir Ćilimković, projekt menadžer CCI-a.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija, Industrija

Insolar dobio koncesiju za izgradnju solarne elektrane od 100 MW kod Tomislavgrada

U zgradi Vlade Hercegbosanske županije potpisan je ugovor između Vlade Hercegbosanske županije kao koncesora i firme Insolar kao koncesionara. Ugovor je ispred Vlade Hercegbosanske županije potpisao ministar gospodarstva Hercegbosanske županije Miroslav Jaglica, a ispred Insolara Nataniel Holbrohr. Koncesionaru je dodijeljena koncesija za izgradnju solarne elektrane SE Seline ukupne instalirane snage 100 MW, u cilju korištenja solarnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.