Izvor: RTRS | Utorak, 18.06.2019.| 11:23
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Srebrenica novi imidž gradi na turizmu - Više od 50 mineralnih izvora banje Guber adut za jači privredni razvoj

Ilustracija (Foto: Andrey Voskressenskiy/shutterstock.com)
Skupština opštine Srebrenica donijela je odluku o kreditnom zaduženju od 2,5 mil KM. Dio tih sredstava biće uložen u pokretanje kapaciteta banje Guber i eksploatacije njenih mineralnih izvora. Ovaj resurs zajedno sa Nacionalnim parkom Drina trebalo bi da bude nosilac turističkog i privrednog razvoja ovog kraja.

Novoosnovani nacionalni park Drina, jezero Perućac, ribolov i netaknuta priroda, kao i banjski turizam, aduti sa kojima opština Srebrenica zaslužuje svoje mjesto na turističkim mapama Republike Srpske ali i regiona. Zna to i Zlatan Marčeta, koji organizuje ribolovačke ture.

- Ljudi iz čitave bivše Јugoslavije dolaze. Drina je čista rijeka, pravi raj za ribolovce - ističe Zlatan Marčeta iz mjesne zajednice Skelani.

Nacionalni park Drina kao najmlađi, treći nacionalni park u Republici Srpskoj treba da doprinese razvoju turizma u Podrinju. Posebno se ističu kanjon Drine, Pančićeva omorika kao endemska vrsta i srednjovjekovni gradovi na Drini.

- Nabavili smo brod, uređujemo kućicu. Sigurno je da imamo velike potencijale da privučemo veliki broj turista, jer ovdje ima zaista šta vidjeti - poručuje Radomir Pavlović, direktor nacionalnog parka Drina.

Poseban adut u privrednom razvoju ove opštine moglo bi da bude 50-ak mineralnih izvora banje Guber. S tim ciljem opština će podići kapacitet kreditnim sredstvima.

- Mi smo već krenuli u razradu idejnog rešenja. Sigurno je da ćemo tražiti i širu podršku, odnosno državnih institucija - poručuje Mladen Grujičić, načelnik opštine Srebrenica.

Ideja je i da se turistička ponuda Srebrenice objedini i sa susjednim Nacionalnim parkom Tara u Srbiji i turističkom ponudom Bajine Bašte kako bi se stvoro jedan paket aranžman prepoznatljiv na turističkom tržištu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.