NavMenu

Po prvi put Luvr predstavlja virtuelnu Mona Lizu - Muzej ostvario saradnju sa kompanijom HTC

Izvor: eKapija Utorak, 18.06.2019. 08:57
Komentari
Podeli
Kako bi obilježio 500-godišnjicu smrti Leonarda da Vinčija u Francuskoj, Luvr priprema uticajnu retrospektivu da Vinčijeve umjetničke karijere, koja će biti otvorena za javnost 24. oktobra 2019. Kao dio ove značajne izložbe, Luvr će predstaviti prvo iskustvo virtuelne realnosti (VR), u partnerstvu sa HTC VIVE Arts, koji će oživjeti priču Mona Lize, da Vinčijevog najpoznatijeg remek-djela, na HTC VIVE uređaju.

VR iskustvo, "Mona Liza: Iza stakla" (Mona Lisa: Beyond the Glass) pružiće mogućnost posjetiocima da ostvare interakciju sa slikom u virtuelnom prostoru. Gledaoci će imati rijetku priliku da urone u najpoznatiju sliku na svijetu, da zakorače iza stakla kako bi pristupili intrigantnom portretu izbliza, na potpuno nov, transformativan način.

Kroz izložbu "Mona Liza: Iza stakla", posjetioci će biti u mogućnosti da otkriju detalje skrivene od golog oka u jednom od najpopularnijih umjetničkih djela. Kroz kombinaciju novih naučnih istraživanja koja su otkrila tehnike koje je umjetnik koristio kako bi napravio ovo umjetničko djelo, kao i dodatnih informacija o identitetu modela sa slike, učesnici će dobiti intiman pogled na sliku koja je bila predmet fascinacije i intrige tokom generacija.

Napravljeno kroz blisku saradnju sa Luvrovim vlastitim kuratorskim timom za neprikosnovenu retrospektivu umjetnika, ovo kreativno virtuelno iskustvo omogućiće publici širom svijeta da dobije nova saznanja o Mona Lizi. VR iskustvo će takođe biti dostupno i kao kućna verzija HTC-ove digitalne usluge pretplate, VIVEPORT, uz druge VR platforme na mreži, omogućavajući publici širom svijeta da pristupe iskustvu "Mona Liza: Iza stakla".

"Mona Liza: Iza stakla" će oslikavati sopstvenu revolucionarnu praksu Leonarda da Vinčija kao istinskog renesansnog erudita, koji je radio u nauci, inženjerstvu, arhitekturi i umjetnosti. Ovo iskustvo virtuelne realnosti odaće priznanje umjetniku koji je stalno usvajao inovacije tokom svoje cijele uticajne karijere širokog spektra i proslaviće da Vinčijevo trajno nasljeđe jednog od najvećih slikara u istoriji.

Dominique de Font-Réaulx, direktor medijacije i kulturnog programiranja u Luvru, rekao je da povodom Leonardo da Vinči izložbe, a takođe i po prvi put, Muzej Luvr sa zadovoljstvom predstavlja iskustvo virtuelne realnosti u partnerstvu sa HTC VIVE Arts.

- Javnost će biti u mogućnosti da iskusi imersivno iskustvo ovog izvanrednog remek-djela. Ova saradnja će omogućiti posetiocima da se upoznaju Mona Lizu i saznaju više o njoj, mnogo više od mitova i legendi koji su je pratili više od 500 godina.

Victoria Chang, direktor VIVE Arts u kompaniji HTC navela je da je čast nam je što možemo blisko da sarađujemo sa Luvrom kako bismo predstavili njihovo prvo VR iskustvo na HTC VIVE uređaju kao dio ove monumentalne izložbe.

- Kroz ovo novo iskustvo, globalna publika će moći da pristupi Mona Lizi u virtuelnom prostoru i da detaljno vidi delo iz bilo kog dijela svijeta. Omogućavanje posjetiocima koji možda nisu u mogućnosti da lično posjete izložbu da vide ovo izvanredno remek-djelo Leonarda da Vinčija pomoću naše kućne verzije pružiće nenadmašan pristup da Vinčijevoj najslavnijoj slici.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.