NavMenu

Održan Investicijski dan BiH u Istanbulu - Ministarstvo trgovine Turske najavilo stimulanse za ulaganja u BiH

Izvor: eKapija Utorak, 18.06.2019. 15:33
Komentari
Podeli
Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA), Generalni konzulat Bosne i Hercegovine u Istanbulu i Privredna komora Federacije BiH, u suradnji s Privrednom komorom Istanbula, organizirala je 17. juna u Istanbulu "Bosnia and Herzegovina Investment Day".

Organizaciju događaje je inicirala Privredna komora Istanbula i FIPA s ciljem upoznavanja zainteresiranih turskih kompanija s investicijskim prilikama Bosne i Hercegovine.

- Cilj ovog događaja je da se na pravi način predstave profitabilne prilike i mogućnosti BiH za istanbulske kompanije koje imaju ozbiljne namjere za širenje svog poslovanja izvan Turske. Privredna komora Istanbula ITO i FIPA s partnerskim institucijama su nekoliko mjeseci radile na pripremi događaja, adekvatne agende i selektiranju investicijskih projekata i kompanija - saopšteno je iz FIPA-e.

Manifestaciju je otvorio Šekib Avdagić, predsjednik ITO koji je istakao odlične kulturne i političke odnose Turske i BiH, te činjenicu da investicijski odnosi nisu na nivou koji je potencijalno moguć i očekivan.

Ambasador BiH u Ankari Bakir Sadović je podvukao spremnost i želju Ambasade i konzulata, te svih institucija u BiH da budu na usluzi turskim investitorima. Direktor FIPA-e Gordan Milinić, kao glavni organizator, objasnio je potencijalnim investitorima osnovne usluge koje FIPA pruža, od inicijalnog interesa, organizacije sastanaka, pronalaska lokacija za ulaganje, pa do podrške koju pruža u postinvesticionoj fazi odnosno prilikom procesa reinvestiranja.

- Stopa poreza na dobit kompanija u BiH je 10%, a u Turskoj 22%. BiH pruža lakši transport proizvoda na tržište EU, zašto su turski investitori zainteresirani, uz korištenje slobodnog trgovinskog režima za regiju i EU. Dat je prikaz ostalih operativnih troškova, strukture radne snage i obrazovnog sistema, te zakonodavsta i reformskih procesa koji se sprovode u BiH - navode iz FIPA-e.

Svoja iskustva s poslovanjem u BiH su prenijeli i Muzafer Cilek, počasni konzul BiH u Bursi, vlasnik kompanije Cilek najvećeg proizvođača dječijeg namještaja, zatim Yusuf Dilaver, CEO Turkish Ziraat BH i Murat Unganer suvlasnik Bjelašnica White Apartments Project. Svi privrednici su istaknuli da su zadovoljni poslovnim rezultatima u BiH, da turskih investicija treba biti više u narednom periodu i da poslovne procedure jesu relativno komplikovane, ali ne više nego u svim drugim zemljama svijeta.

Cilek je istakao da njegova kompanija posluje u više od 90 zemalja i da smatra da BiH nije ništa više komplikovana od drugih, samo treba raditi na transparentnosti i pristupu klijentima.

Avdagić i turski privrednici su zaključili da postoje svi preduslovi da Turska bude, ne 11. već među top pet zemalja investitora i kako treba nastaviti s organizacijom sličnih događaja u Turskoj.

Dodatno, predstavnici Ministarstva trgovine Turske obećali su pomoć i stimulanse turskim investitorima koji žele ulagati u BiH, što će doprinijeti povećanju turskih investicija u BiH.

Nakon plenarnog dijela održani su B2B sastanaka između kompanija iz Bosne i Hercegovine i Turske vezano za trgovinu i investicije. Turske kompanije su pokazale interes za projekte iz BiH i dogovorene su prve posjete BiH.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.