Izvor: Poslovne novine | Utorak, 18.06.2019.| 15:31
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Održan sastanak o sudbini Aluminija - Strateški partner ili stečaj

(Foto: Aluminij.ba)
Upravni odbor i uprava kompanije Aluminij zaduženi su da pronađu strateškog partnera s tim da on bude iz ove oblasti i da ima iskustva u sektoru aluminija, prvi je zaključak sa sastanka koji je juče, 17. juna, održan u Vladi Federacije BiH u Sarajevu.

Na sastanku se diskutovalo o statusu i budućem uređenju Aluminija, a među ostalim prisustvovali su premijer Federacije BiH Fadil Novalić, ministrica finansija Jelka Miličević, ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić i predstavnici Aluminija.

Drugi zaključak sa sastanka je da predstavnici Vlade FBiH i resornog ministarstva u narednih desetak dana pozovu sve predstavnike dioničara Aluminija na razgovore vezano za iznalaženje dugoročnih rješenja za ovu kompaniju.

Ukoliko prva dva zaključka ne poluče uspjeh, kako je kazao ministar Džindić na pres-konferenciji, definirani su još dva zaključka. Tako su zaduženi UO i uprava Aluminija da pripreme sve potrebne radnje i aktivnosti na otvaranju stečajnog postupka, te da se sagleda mogućnost uspjeha kontrolisanog stečaja. Također, zaduženi su UO i uprava Aluminija da pripreme i donesu program koji će se koristiti u slučaju gašenja proizvodnje.

U strukturi vlasništva u kompaniji Aluminij, Vlada Federacije je vlasnik 44%, Vlade Republike Hrvatske 12% i mali dioničari 44%.

Procjenjuje se da od Aluminija direktno ovisi oko hiljadu ljudi, a indirektno njih četiri puta više.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.