Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 17.06.2019.| 15:08
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Pušten u rad novi sistem signalizacije i telekomunikacija na pruzi Doboj-Banjaluka - Projekat vrijedan 20 mil EUR

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS je početkom juna izdalo Rješenje kojim se daje upotrebna dozvola Željeznicama RS za izvedenu rekonstrukciju i modernizaciju elektroenergetske, telekomunikacione i signalno-sigurnosne mreže u pružnom pojasu na trasi pruge Doboj-Banjaluka, saopšteno je ŽRS.

Dobijenom upotrebnom dozvolom stekli su se svi neophodni uslovi za puštanje u redovan rad novougrađenih sistema, u punom kapacitetu. Takođe, stečeni su svi uslovi za skraćenje voznih vremena vozova, značajno je povećana bezbjednost, unapređen sistem za regulisanje željezničkog saobraćaja, te se povećava prevozna i propusna moć željezničkog saobraćaja na dionici Doboj–Banjaluka. U cilju bolje, zajedničke bezbjednosti Željeznice Republike Srpske, ponovo apeluju na sve učesnike u saobraćaju, da je neophodno striktno poštovanje saobraćajnih propisa i pojačana pažnja svih učesnika u drumskom saobraćaju na pružnim prelazima.

Zahvaljujući novougrađenim signalno–sigurnosnim uređajima, postignuta je i veća operabilnost kao i nivo osiguranja željezničkih stanica, ukrsnica i pružnih prelaza.

Implementacijom telekomunikacionog sistema, uključujući novopoloženi optički kabl, osim pouzdanije telefonske veze, omogućen je daljinski pristup i kontrola nad preostalim uređajima, kao i mogućnost rješavanja određenih smetnji i kvarova na daljinu.

Sistem GSM komunikacije sada omogućava neprekidnu komunikaciju između voznog osoblja i operativnih službi u Željeznicama Republike Srpske.

Istovremeno, sistem za izradu i simulaciju reda vožnje, na osnovu GPS lokacije vozova i komunikacione opreme koja je ugrađena na lokomotivama, omogućava korekciju reda vožnje u realnom vremenu.

Svim korisnicima željezničkog saobraćaja omogućen je i besplatan pristup bežičnom internetu u željezničkim stanicama Doboj i Banjaluka.

U okviru projekta "Modernizacija sistema signalizacije i telekomunikacija na dionici pruge Doboj–Banjaluka", u građevinskom dijelu, uređene su i stanične zgrade u Ostružnji, Snjegotini, Jošavki i Vrbanji.

U Čelincu i Banjaluci uređene su prostorije za smještaj signalno–sigurnosne i telekomunikacione opreme.

Ova investicija vrijedna oko 20 mil EUR finansirana je iz već postojećih kredita, bez dodatnog zaduženja Željeznica Republike Srpske.

Projekat "Modernizacija sistema signalizacije i telekomunikacija na dionici pruge Doboj–Banjaluka, je nastavak započetog procesa modernizacije Željeznica Republike Srpske.

U zavisnosti od raspoloživih finansijskih sredstava za investiciona ulaganja, projekat će u narednim godinama biti nastavljen i na ostalim dionicama ŽRS.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.