Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 17.06.2019.| 11:00
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kreće utopljavanje objekata 24 javne ustanove u KS - Potpisan sporazum vrijedan 6 mil KM

Ilustracija (Foto: shutterstock.com/Dmitry Kalinovsky)
Sporazum o povećanju energijske efikasnosti objekata 24 javne ustanove na području Kantona Sarajevo potpisali su Marie Bergstrom šefica Odjela za saradnju u Ambasadi Švedske u BiH, Sukhrob Khoshmukhamedov, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH i Damir Filipović, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, saopšteno je iz UNDP BiH.

Novac za utopljavanje objekata ukupne vrijednosti 6 mil KM osigurali su Vlada Švedske, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, općine Stari Grad Sarajevo, Vogošća, Ilijaš, Novo Sarajevo, Hadžići i Ilidža te Arhitektonski fakultet Sarajevo i Elektrotehnička škola za energetiku. Implementator radova je UNDP u okviru projekta Zeleni ekonomski razvoj.

Potpisivanju su prisustvovali načelnici općina kao i direktori i predstavnici institucija na kojima će se vršiti radovi.

- Okoliš i klima čine jedan od dva najvažnija prioriteta Vlade Švedske. Veliko mi je zadovoljstvo vidjeti kako je Vlada Kantona Sarajevo zainteresirana i posvećena tome da Sarajevo učini čišćim i ugodnijim za ljude. U komfornijim zatvorenim i otvorenim okruženjima, djeca, profesori, ljekari i posjetitelji će biti produktivniji, fokusiraniji i motiviraniji. Više mjera energetske efikasnosti u zgradama će doprinijeti boljem kvalitetu zraka u Sarajevu i uopšte čistijem okolišu - rekla je Marie Bergström, šefica Odjela za saradnju Ambasade Švedske u BiH.

Zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH Sukhrob Khoshmukhamedov istakao je da je projekt energetske efikasnosti od velikog značaja za Sarajevo prevashodno zbog smanjenja zagađenja zraka.

- Sistemski pristup energetskoj efikasnosti i upravljanju energijom u javnom sektoru će također pomoći BiH da upotpuni sve obaveze prema Ugovoru Energetske zajednice ali i obezbijedi višestruke finansijske, okolišne i socijalne koristi - naglasio je Khoshmukhamedov.

Ministar Filipović je rekao da je novina u odnosu na prethodne sporazume što su kroz ovaj projekt prvi put krenuli sa energetskom sanacijom srednjih škola i fakulteta.

- Uz utopljavanje svih 24 objekta, planirani su i zamjena dotrajale i energetski neefikasne vanjske stolarije, radovi na kotlovnicama i grijnim tijelima, termoizolacija vanjskih zidova i krovova objekata kao i njihovo priključenje na sistem daljinskog grijanja - naveo je ministar Filipović.

Dodao je da je cilj ovog projekta smanjenje negativnih efekata na kvalitet zraka, racionalizacija troškova za potrošnju energije, te ušteda budžetskih sredstava i povećanje komfora za korisnike ustanova.

Projekt Zeleni ekonomski razvoj (GED) doprinosi uspostavi održivog sistema upravljanja energijom na svim nivoima vlasti u BiH sa ciljem smanjenja emisija štetnih gasova, unapređenja energetske efikasnosti javnih objekata i reinvestiranja ostvarenih finansijskih ušteda.

GED projekt provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) uz finansijsku podršku Vlade Švedske, Fonda za zaštitu okoliša FBiH i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS, u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskim ministarstvima prostornog uređenja, kantonalnim ministarstvima, općinama i drugim partnerima.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.