NavMenu

Konferencija Dani dobroga vjetra u Vodicama okupila 200 učesnika - Kakva je budućnost vjetroenergije u regionu Jugoistočne Evrope?

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 17.06.2019. 11:09
Komentari
Podeli
(Foto: Marija Ljubičić)
Konferencija "Dani dobroga vjetra", koju je u Vodicama uoči Svjetskog dana vjetra organizovalo privredno udruženje Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH), okupila je 200 učesnika iz Hrvatske i sveta, kojima je zajednička tema bila budućnost energije vetra, s posebnim fokusom na regiju Jugoistočne Evrope. Konferencija je održana uz partnersku podršku Wind Europe, te pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoline i energetike. Regionalni partner konferencije bio je poslovni portal eKapija.

Na početku samog događaja direkotrka OIEH Maja Pokrovac ukazala je na važnost premijskog modela koji se sprema, te napredak Hrvatske kad je u pitanju energija vetra.

- Dugo godina smo bili na začelju, no prema globalnom indeksu koji mjeri napredak u primjeni vjetroenergije, pomakli smo se sa zadnjeg mjesta na listi zemalja u Evropi te u ovoj godini digli na sredinu rang liste. To je veliki uspjeh koji smo postigli zahvaljujući Ministarstvu zaštite okoline i energetike i kontinuiranim aktivnostimai - istakla je direktorka OIEH.

Posebno je napomenula da iskustvo koje smo stekli kroz podsticajni sistem sada možemo koristiti kao osnovu za dalji rad na novom premijskom modelu i na vrijeme se uključiti u razvoj novih projekata u regionu.

Vođeni dobrom praksom društveno odgovornog poslovanja i prepoznajući potrebu za podrškom, OIEH daje vjetar u leđa Međunarodnom dečjem festivalu Šibenik (MDF Šibenik) koji je ekologiju i čistu energiju uključio u sadržaj svojih radionica. Djeca sa MDF-a zapjevala su učesnicima konferencije tokom zajedničke posjete vjetroelektrani Danilo.

- Posljednje tri godine radimo na razvijanju ekološkog programa Festivala za djecu da bude zanimljiv, blizak i kreativan način. To je smjer koji smo započeli i koji želimo i dalje nadograđivati. Preuzimamo inicijativu za izgradnju novog smjera razvoja Festivala s naglaskom na ekologiju i korišćenje obnovljivih izvora energije - rekao je Jakov Bilić, direktor MDF-a Šibenik.

Konferenciju je službeno otvorio ministar zaštite okoline i energetike Tomislav Ćorić ocenivši je pozitivnim iskorakom u kontekstu organizovanog unapređenja razvoja sektora vjetra i promocije njegovih ciljeva.

- Hrvatska je u 2019. godinu ušla s velikim ambicijama, a jedna od ključnih je bila izrada energetske strategije. Budućnost Hrvatske je, bez alternative, usmjerena na obnovljive izvore i činjenica je da se sektor proizvodnje energije iz vjetra najbolje snašao, što pokazuje brojem instaliranih MW i u krajnim projektima koji su trenutno u razvoju. U ministarstvu to svakako pozdravljamo - rekao je ministar Ćorić.

Šta će podstaći investitore na nova ulaganja u projekte vetroelektrana (VE)

Pregled trenutnog stanja sektora vjetroenergije u Evropi, sistema podsticaja i njihovih rezultata, te izrada premijskog sistema, bile su glavne teme prvog dana konferencije. Direktor Fractala Ranko Goić i analitičar tržišta u Wind Europe Ivan Komušanac dali su uvid u stanje u industriji vjetra, po zemljama u regionu koja kaska za ostatkom Evrope, te time uveli u panel raspravu o perspektivama i strategijama vjetroenergije.

(Foto: Marija Ljubičić)
Predvodnica zagovaranja energije vjetra u Wind Europe Viktoriya Kerelska na panelu je naglasak stavila na klimatske i energetske planove (NECP), a osvrnula se i na Hrvatsku.

- U Nacrtu klimatskog i energetskog plana Hrvatske za period od 2021. do 2030. cilj od 36,4% udjela obnovljivih izvora energije u bruto neposrednoj potrošnji za 2030. jedan od najambicioznijih među državama članicama EU. To šalje jasan signal investitorima da zemlja želi da u potpunosti iskoristi potencijal energije vjetra. NECP će biti ključan za početak ulaganja u energiju vetra, ali u njemu mora biti jasno definisano kako se raspisuju konkursi za premijski sistem i koji su budžeti. Uklanjanje regulatornih prepreka za nove poslovne modele kao što su korporativni ugovori o kupovini električne energije iz obnovljivih izvora energije biće, takođe, važni za razvoj hrvatskog tržišta. Hrvatska može da bude primjer i pozicionira se kao lider u energetskoj tranziciji u regiji Jugoistočne Evrope - poručila je Kerelska.

Marko Ćosić, član Uprave HEP-a, podsjetio je da se HEP u svojoj razvojnoj strategiji opredijelio za obnovljiv scenario razvoja koji se bazira na nekoliko segmenata.

- HEP do 2030. planira da dobije 1.500 MW nove energije, od čega se polovina odnosi na sunčane elektrane i vjetroelektrane. Realizacija obnovljivog scenarija rezultiraće povećanjem udjela obnovljivih izvora u našem proizvodnom portfoliju za 50%, te povećanjem proizvodnje sa 6 na 9 TWh godišnje u 2030 - rekao je Ćosić i naglasio da se za uspješnu energetsku tranziciju moraju promijeniti vizija i mentalni sklop.

Kako pomiriti sve strože uslove zaštite okoline, nove tržišne okolnosti i investicije u VE

Drugi dan konferencije počeo je uvodom u trendove u sektoru kao što su korporativni ugovori o kupovini obnovljive energije (engl. CPPA) koji su prvo počeli da se primenjuju u ICT-u, a danas su proizvođači aluminijuma lideri u CPPA-u. Fokus je stavljen i na uticaj tržišne podrške, finansiranje vjetroelektrana u kontekstu promena na tržištu te zaštitu okoline.

Tony Iles, stručnjak za implementaciju mera zaštite okoline u projektima, primjetio je da postoje znatne regionalne varijacije u percepciji ekoloških i socijalnih uticaja.

- U Velikoj Britaniji je vizuelni i pejzažni uticaj postao ključno pitanje pri dobijanju saglasnosti za donošenje prostornih planova. Vrlo malo vjetroelektrana na kopnu je dobilo plansku saglasnost u poslednjih osam godina, ali je zato sada Velika Britanija svjetski lider u razvoju i izgradnji priobalnih vjetroelektrana. S druge strane, Hrvatska ima uspješnu turističku priču, i vizuelni uticaj na krajolik mogao bi biti prioritet - istakao je Iles te poručio:

- Dužnost vlada i regulatora je da razviju okvir za VE i to finansijski, regulatorni i prostorni. VE su izvrstan izvor obnovljive energije, ali se svaki uticaj na okolinu mora pažljivo procijeniti. Dobra procjena uticaja na okolinu mora da pružiti kvalitetne preporuke koje pomažu i investitoru i regulatoru u donošenju odluka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.