NavMenu

Većinski vlasnici prodaju akcije banjalučkog Jelšingrada - Uprava želi da održi proizvodnju i ostvari dobit

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 17.06.2019. 15:10
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)Ilustracija
Većinski vlasnici Jelšingrad Livara Banjaluka izgubili su interes za preduzeće, jer ono ne ostvaruje bilo kakvu dobit, pa su odlučili da svoj udio prodaju.

Kazao je to u razgovoru za Nezavisne Miodrag Brdar, direktor ovog preduzeća, koji je ispričao kako mu je to predočeno 31. maja, kada se sastao sa čelnicima Livar grupe.

Podsjećamo, kompanije Livar iz Ivančne Gorice u Sloveniji i Exoterm Holding iz Kranja ponudili su putem Banjalučke berze 23.990.415 akcija, koje čine 67,98% osnovnog kapitala društva.

To, prema tvrdnjama Brdara, koji je nedavno stupio na čelo preduzeća, neće poremetiti njihove ambiciozne planove.

- Cilj nam je da u ovoj godini budemo na pozitivnoj nuli, a da naredne ostvarimo dobit. Tome u prilog ide i činjenica da smo obezbijedili posao do kraja septembra. Proizvodimo oko 120 tona mjesečno s prometom od oko 850.000 KM. Trudimo se da u skladu s proizvodnim kapacitetima ispoštujemo kupce - kazao je on za Nezavisne i dodao kako je u preduzeću trenutno zaposleno 145 radnika.

Međutim, to će, prema raspoloživim podacima, biti izuzetno teško postići, s obzirom na to da su prvi kvartal završili u minusu od 223.217 KM.

Prošle godine su poslovali sa gubitkom od 1,4 mil KM, u 2017. minus je bio 3,38 mil KM, a akumulirani gubitak je oko 34 mil KM. Samo Poreskoj upravi RS duguju 2,2 mil KM.

- Donesena su rješenja za prinudnu naplatu i za sve dospjele, a neizmirene obaveze su uručene opomene za plaćanje. Rješenje o blokadi žiro računa je doneseno, ali blokada nije izvršena zbog zaključka Vlade RS od 13. decembra 2018. godine, kojim se Poreskoj upravi RS preporučuje da privremeno odgodi naplatu svih dospjelih poreskih obaveza - kazali su Nezavisnim u Poreskoj upravi Republike Srpske.


Drago Božić, predsjednik većinskog sindikata u fabrici, kaže kako ih je direktor obavijestio da većinski vlasnik želi da proda svoj udio u preduzeću.

Prema njegovim riječima, i osim velikih gubitaka plate se izmiruju na vrijeme, s tim da postoje određena kašnjenja kod uplate doprinosa.

Inače, svoj udio u Jelšingrad Livaru pokušava da proda i Penzijski rezervni fond (PREF) RS, čija je politika u posljednjih nekoliko godina da se rješava akcija koje ne donose nikakve prihode.

Tako su na prodaju, koja je zakazana za 19. jun, ponudili nešto više od tri miliona akcija, što čini 9,15% vlasništva, po početnoj cijeni od 0,08 KM, ukupne vrijednosti 283.909 KM.

Livar je privatizovao Jelšingrad 2005. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.