Izvor: Nezavisne novine | Ponedjeljak, 17.06.2019.| 08:20
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Apple će praviti vlastite modeme za 5G mrežu?

(Foto: Pres Panayotov/shutterstock)
U Appleu još razmatraju mogućnost preuzimanja Intelovog odjeljenja za proizvodnju modema sa sjedištem u Njemačkoj.

Prodaja tog segmenta poslovanja navodno je na stolu od 2014. godine, nakon što je Intel preuzeo kompaniju Infineon za 1,4 mlrd USD i integrisao ju u svoje poslovanje. Inženjeri koji su se tako našli u Intelu su prije toga razvijali čipove koji su završili u iPhoneu prije otprilike deset godina.

Nije ovo prvi put da se šuška o zanimanju Apple-a za segmente Intelovog poslovanja. Govorkanja su se pojavila u aprilu ove godine, kada su u Intelu potvrdili da postoji "značajno zanimanje" za njihovo odjeljenje zaduženo za modeme, iako nisu precizirali o kome se radi.

Tada su i unajmili savjetnike koji su trebali da im pomognu pri procjeni strateških opcija za poslovanje u vezi s 5G telefonijom, s naglaskom na proizvode i intelektualno vlasništvo. Ali, ti planovi su velikim dijelom pali u vodu nakon što su Apple i Qualcomm okončali dugotrajni pravni sukob te sklopili partnerstvo oko modema za pametne telefone koji podržavaju mreže 5G. Očekuje se da će Apple prve uređaje s Qualcommovim čipovima ponuditi tokom iduće godine.

Apple je nedavno zaposlio veći broj ljudi u San Dijegu, gdje je sjedište Qualcommovog poslovanja za Sjedinjene Države, moguće kako bi konkurenciji uskratili što veći broj kvalitetnih zaposlenika. Tako su, recimo, nedavno objavili plan da namjeravaju otvoriti hiljade novih radnih mjesta u Sijetlu.

Takođe, tokom februara su obavili internu reorganizaciju ubog koje se može naslutiti da razvijaju vlastite modeme, iako će do pojave konkretnih proizvoda vjerovatno proći nekoliko godina. Preuzimanje dijela Intelovog poslovanja moglo bi to značajno ubrzati, piše Ars Technica.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.