Izvor: Nezavisne novine | Ponedjeljak, 17.06.2019.| 08:09
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Najveća solarna elektrana u USK počela proizvodnju struje - RSV Energy uložio 720.000 KM u projekat

Ilustracija (Foto: Shutterstock)
U selu Krnjeuša, nadomak Bosanskog Petrovca, prije nekoliko dana puštena je u rad najveća solarna elektrana na području USK, a ukupna vrijednost ove investicije iznosila je 720.000 KM.

Investitor projekta je firma RSV Energy iz pomenute opštine, a proizvodni kapacitet ovog energetskog objekta iznosi 150 kilovata s godišnjom proizvodnjom električne energije od 219 megavat sati.

Prema riječima Aleksandra Stanivukovića, direktora preduzeća, ova solarna elektrana se prostire na površini od preko 1.600 kvadratnih metara i čini je 1.200 instalisanih solarnih ploča, kao i vlastita trafo-stanica.

On je istakao kako preduzeće kojem je na čelu neće stati na ovome, već se planira realizacija još nekoliko sličnih projekata.

Ministar privrede u Vladi USK Nijaz Kadirić pozdravio je realizaciju ovog projekta, rekavši kako je veoma važno što se radi o iskorištavanju obnovljivih izvora energije i što neće doći do narušavanja prirodnog okoliša.

- Naše je opredjeljenje da na ove prostore dovedemo industriju koja neće biti zagađivač, kako bi naš kanton i u budućnosti očuvao epitet ekološkog - kazao je Kadirić.

On je podsjetio kako je prije nekoliko mjeseci nadomak Bihaća započela realizacija projekta izgradnje prve vjetroelektrane vrijedne 120 miliona maraka, te najavio skore izmjene Zakona o koncesijama, koji će investitorima omogućiti lakšu realizaciju investicija koje su vezane za obnovljive izvore energije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.