Izvor: biznis.ba | Nedjelja, 16.06.2019.| 10:05
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Od prvog jula niže cijene rominga u zemljama zapadnog Balkana

Ilustracija (Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)
Regionalni sporazum koji je potpisan 4. aprila u Beogradu, na snagu stupa 1. jula. To znači da će građani unutar šest država zapadnog Balkana imati znatno niže cijene rominga.

Građanima Evropske unije još od juna 2017. godine telefonski pozivi preko granice koštaju isto koliko i u domaćem saobraćaju.

Operateri u BiH trenutno rade na konačnim detaljnim cjenovnicima, ali sigurno je da bi cijene usluga u romingu trebale biti niže za trećinu. To je nedavno dogovoreno na Ohridu, na regionalnom sastanku posvećenom temi rominga u zemljama zapadnog Balkana.

– Usaglašavanje stavova s telekom operaterima u vezi s načinom i dinamikom cijena usluga rominga je u toku i bit će poznati javnosti prije stupanja Sporazuma na snagu, 1. jula, kako je i predviđeno. Sigurno je da su interesi krajnjih korisnika ključni u procesu formiranja novih cjenovnika – potvrdila je za Avaz Amela Odobašić, portparol Regulatorne agencije za komunikacije.

Dodatna naknada

Prema Sporazumu, u prijelaznom periodu od 1. jula 2019. do 1. januara 2021. godine predviđa se da svaka dodatna naknada koja se primjenjuje za obavljanje reguliranih roming poziva unutar zapadnog Balkana ne prelazi 0,05 evra po minuti.

Za SMS dodatna naknada ne bi prelazila 0,02 evra, a za iskorišteni megabajt internetskog saobraćaja 0,015 evra. U odnosu na sadašnje cijene, to je smanjenje za skoro 80%.

Od 1. januara 2021. i ovi troškovi bi nestali.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.