NavMenu

Od prvog jula niže cijene rominga u zemljama zapadnog Balkana

Izvor: biznis.ba Nedjelja, 16.06.2019. 10:05
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)Ilustracija
Regionalni sporazum koji je potpisan 4. aprila u Beogradu, na snagu stupa 1. jula. To znači da će građani unutar šest država zapadnog Balkana imati znatno niže cijene rominga.

Građanima Evropske unije još od juna 2017. godine telefonski pozivi preko granice koštaju isto koliko i u domaćem saobraćaju.

Operateri u BiH trenutno rade na konačnim detaljnim cjenovnicima, ali sigurno je da bi cijene usluga u romingu trebale biti niže za trećinu. To je nedavno dogovoreno na Ohridu, na regionalnom sastanku posvećenom temi rominga u zemljama zapadnog Balkana.

– Usaglašavanje stavova s telekom operaterima u vezi s načinom i dinamikom cijena usluga rominga je u toku i bit će poznati javnosti prije stupanja Sporazuma na snagu, 1. jula, kako je i predviđeno. Sigurno je da su interesi krajnjih korisnika ključni u procesu formiranja novih cjenovnika – potvrdila je za Avaz Amela Odobašić, portparol Regulatorne agencije za komunikacije.

Dodatna naknada

Prema Sporazumu, u prijelaznom periodu od 1. jula 2019. do 1. januara 2021. godine predviđa se da svaka dodatna naknada koja se primjenjuje za obavljanje reguliranih roming poziva unutar zapadnog Balkana ne prelazi 0,05 evra po minuti.

Za SMS dodatna naknada ne bi prelazila 0,02 evra, a za iskorišteni megabajt internetskog saobraćaja 0,015 evra. U odnosu na sadašnje cijene, to je smanjenje za skoro 80%.

Od 1. januara 2021. i ovi troškovi bi nestali.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.